Pierwsze piwo, BrewKit, temperatura fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ewemarkam
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.11
    • 2

    Pierwsze piwo, BrewKit, temperatura fermentacji

    Witam.
    Mam pytanie, aktualnie fermentuje mi się moje pierwsze piwko. Wybrałem Gozdawe Special Bitter. Fermentor stoi ocieplony na strychu, stoi na kocu, owinięty karimatą i kocami. Temperatura powietrza dziś na strychu spadła do 11 stopni. Fermentor utrzymuje teraz ok 18.5 stopnia. Intensywnie bulka w rurce fermentacyjnej, fermentacja się jeszcze nie zatrzymała, bąbelek leci jeden na 3-4 sekundy. Całość zrobiona w piątkowy wieczór. Dziś rano mineło 60 godzin. Pytanie mam czy przenieść go do mieszkania czy mogę go tam jeszcze zostawić? Niżej niż 8 stopni nie miałem nigdy na strychu nawet przy dużych mrozach
  • k_s
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.05
    • 66

    #2
    U mnie w piwnicy ostatnio temperatura spadła do 16 °C i fermentacja utknęła w miejscu. Musiałem przenieść fermentor do cieplejszego pomieszczenia żeby znowu ruszyła. Lepiej pilnuj postępów bo fermentacja może się ślimaczyć a piwo może wyjść niedofermentowane.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X