Przechowywanie chmielu i wysładzanie

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wawani89
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.11
    • 10

Przechowywanie chmielu i wysładzanie

Witam, mam dwa ważne dla mnie pytania
    1. Czy chmiele od razu po tym jak do mnie przyjdą paczką muszę trzymać w lodówce w niskiej temperaturze, czy tylko jeśli otworzę paczkę z chmielem by wsypać cześć, a część zostawić na cichą fermentację i wtedy do lodówki?
    2. Robiłem dziś American IPA. Miało być 20 litrów, a pomimo, że początkowo było 18 L a do wysładzania wlałem 7, to po godzinie warzenia z chmielem tyle mi wyparowało, że zostało 15 L. Czy to wina tego, że nie wysładzałem aż do minimum ekstraktu czyli 2 %. Wlałem i tak więcej do wysładzania wody niż było w przepisie. Mam duży gar ze stali nierdzewnej i może dlatego mi mocno odparowuje, nie wiem. Zawsze mam wysładzać do 2 % czy jak?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

Chmiel przechowujemy w chłodku. Jakie blg było po wysładzaniu/gotowaniu?
    Mniej książków więcej piwa

Comment

Related Topics

Collapse

• SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • fligiert
      Filtr bazooka na wysładzanie
      fligiert
      Cześć
      Mam pytanie odnośnie filtru bazooka stosowanego do filtracji chmielin. Mieszkam w UK i często przy sprzedaży na eBay sprzedawcy podają że ten filtr nadaje się do wysładzanie zamiast filtra z oplotu. Czy ktoś używa bazooki do wysładzania?
      Dzięki

Sent from...
      2019-04-29, 00:27
    • HaJni
      Przechowywanie szkła
      HaJni
      Zapewne wielu z kolekcjonerów szkła piwnego ma problem, gdzie przechowywać nadwyżkę szkła, duble. U mnie również doszło do tego, że nadwyżkę i podwójne egzemplarze, na prośbę... małżonki jestem zmuszony ewakuować z szaf, regałów. Mogę schować je tylko do piwnicy. I tu...
      2019-08-16, 16:39
    • heckler
      Czechy, Počátky, Počátky 36, Pivovar Počátky
      heckler
      Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
      Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...
      2023-06-15, 11:52
    • Flino
      Jak czytać przepis ?
      Flino
      Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
      1. Składniki:
      • pilzeński Litovel 4,25 kg;
      • monachijski Litovel 0,9 kg;
      • karmel jasny 0,5 kg
      • caraaroma 0,35;
      • chmiel Marynka granulat 40 g;
      • chmiel Lubelski granulat 25 g;
      • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
      2....
      2021-11-17, 10:49
    • Loading...
    • Koniec listy.