Przechowywanie chmielu i wysładzanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wawani89
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.11
    • 10

    Przechowywanie chmielu i wysładzanie

    Witam, mam dwa ważne dla mnie pytania
    1. Czy chmiele od razu po tym jak do mnie przyjdą paczką muszę trzymać w lodówce w niskiej temperaturze, czy tylko jeśli otworzę paczkę z chmielem by wsypać cześć, a część zostawić na cichą fermentację i wtedy do lodówki?
    2. Robiłem dziś American IPA. Miało być 20 litrów, a pomimo, że początkowo było 18 L a do wysładzania wlałem 7, to po godzinie warzenia z chmielem tyle mi wyparowało, że zostało 15 L. Czy to wina tego, że nie wysładzałem aż do minimum ekstraktu czyli 2 %. Wlałem i tak więcej do wysładzania wody niż było w przepisie. Mam duży gar ze stali nierdzewnej i może dlatego mi mocno odparowuje, nie wiem. Zawsze mam wysładzać do 2 % czy jak?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Chmiel przechowujemy w chłodku. Jakie blg było po wysładzaniu/gotowaniu?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    Przetwarzanie...
    X