Witam, mam dwa ważne dla mnie pytania
1. Czy chmiele od razu po tym jak do mnie przyjdą paczką muszę trzymać w lodówce w niskiej temperaturze, czy tylko jeśli otworzę paczkę z chmielem by wsypać cześć, a część zostawić na cichą fermentację i wtedy do lodówki?
2. Robiłem dziś American IPA. Miało być 20 litrów, a pomimo, że początkowo było 18 L a do wysładzania wlałem 7, to po godzinie warzenia z chmielem tyle mi wyparowało, że zostało 15 L. Czy to wina tego, że nie wysładzałem aż do minimum ekstraktu czyli 2 %. Wlałem i tak więcej do wysładzania wody niż było w przepisie. Mam duży gar ze stali nierdzewnej i może dlatego mi mocno odparowuje, nie wiem. Zawsze mam wysładzać do 2 % czy jak?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
1. Czy chmiele od razu po tym jak do mnie przyjdą paczką muszę trzymać w lodówce w niskiej temperaturze, czy tylko jeśli otworzę paczkę z chmielem by wsypać cześć, a część zostawić na cichą fermentację i wtedy do lodówki?
2. Robiłem dziś American IPA. Miało być 20 litrów, a pomimo, że początkowo było 18 L a do wysładzania wlałem 7, to po godzinie warzenia z chmielem tyle mi wyparowało, że zostało 15 L. Czy to wina tego, że nie wysładzałem aż do minimum ekstraktu czyli 2 %. Wlałem i tak więcej do wysładzania wody niż było w przepisie. Mam duży gar ze stali nierdzewnej i może dlatego mi mocno odparowuje, nie wiem. Zawsze mam wysładzać do 2 % czy jak?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Comment