Infekcja? Moja pierwsza warka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kaspersky4444
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.11
    • 3

    #1

    Infekcja? Moja pierwsza warka

    Cześć wszystkim.

    Temat przewijany prawie codziennie, ale z racji mojego 0 doświadczenia w warzeniu piwa mam pytanie odnośnie swojej pierwszej warki (brewkit).

    Jest to American Pale Ale z drożdzami górnej fermentacji Mangrove Jack's M42, które zostały uwodnione przed dodaniem do brzeczki w temp. ok. 22 stopni (był to 11 listopada czyli ok. 12-13 dni temu). Do tej pory piwo stoi w temperaturze 18-21 stopni a 4 dni temu dodałem 50g chmielu. Zdecydowałem się nie przelewać piwa na cichą. Pewnie wiele z was powie, że to błąd ale nie wiem czy jest teraz sens przelewania piwa na cichą po chmieleniu na zimno? Ale przejdźmy do rzeczy.. to co mnie martwi to jest pływające syfy na górze brzeczki. Czy to efekt drożdzy górnej fermentacji o ile są to drożdze? Pobrałem (oczywiście zdecynfekowaną) łyżką próbke z górny brzeczki i przelałem do szklanki i jak widać na zdjęciu, wydaje mi się, że drożdze opadły na dno ale i tak w szklance pływają jakieś syfy. Piwo wg mnie pachnie ok choć wyczuwam lekką nutę bimbru (przy warzeniu dodałem 600g glukozy oraz 600g ekstraktu słodowego). Piwo w smaku jest chyba okej. Pisze chyba, bo nie wiem (z racji mojego 0 doświadczenia) czy tak powinno smakować piwo, które dopiero fermentuje. Dodam jeszcze, że BLG początkowe wynosiło 13,5. 3 dni temu wynosiło ono 4 BLG a dzisiaj 3,5 BLG. Pytania moje są takie:
    - Czy to infekcja?
    - Czy przed butelkowaniem przelać piwo przez jakieś "sitko" do drugiego fermentora aby pozbyć się "syfów" i dopiero butelkować?
    - Czy jest sens przelewania teraz na cichą i czy jest to konieczne?
    - Czy to co pływa na górze brzeczki opadnie na dół?

    Proszę o porady od bardziej doświadczonych kolegów
    Attached Files
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    -Czy to infekcja?
    - Czy przed butelkowaniem przelać piwo przez jakieś "sitko" do drugiego fermentora aby pozbyć się "syfów" i dopiero butelkować?
    - Czy jest sens przelewania teraz na cichą i czy jest to konieczne?
    - Czy to co pływa na górze brzeczki opadnie na dół?
    -To nie infekcja.
    -Możesz tak zrobić.
    -Teraz już nie ma sensu.
    -Nie opadnie bo już pora lać w butelki. Trzymanie piwa z zimnym chmielem dłużej niż tydzień to błąd.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • rob7320
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.02
      • 2

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
      -To nie infekcja.
      -Możesz tak zrobić.
      -Teraz już nie ma sensu.
      -Nie opadnie bo już pora lać w butelki. Trzymanie piwa z zimnym chmielem dłużej niż tydzień to błąd.
      Dość karkołomne stwierdzenie ,że juz pora butelkować . Kolega mówi ,że trzy dni temu miał 4 , teraz 3,5 blg więc fermentacja jeszcze trwa . Ja bym potrzymał jeszcze kilka dni , póżniej na balkon do zimnego ( może wszystko opadnie) i wtedy butelkować , chociaż chmiel na zimno będzie trochę długo , ale to może lepsze niż granaty na dzień dobry w pierwszej warce.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Lać w butelki, po tygodniu sprawdzić nagazowanie jednej flaszki , za kilka dni następnej i tak do końca .

        Jakby było przegazowane, to upuszczać gaz lekko odchylając kapsel.

        Ta warka pełna jest podstawowych błędów i trzeba wybierać miedzy jednym złym wyjściem a drugim równie złym.
        Przede wszystkim piwo nie lubi pośpiechu a na początku wydaje się nam, że możemy przyśpieszyć proces.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          No nie wiem czy odfermentowanie z 13,5 do 3,5 to jest odpowiedni poziom biorąc pod uwagę dodatek 600 g glukozy. Ja bym radził poczekać kilka dni aż przestanie spadać blg. Przede wszystkim piwo nie lubi pośpiechu a na początku wydaje się nam, że możemy przyśpieszyć proces.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          • kaspersky4444
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.11
            • 3

            #6
            Dzieki wszystkim za pomoc i poswiecony czas. Dzisiaj sprawdzalem BLG- jest bez zmian wiec jutro zamierzam butelkowac. Szklanke z piwem ze zdjecia zostawilem w kuchni na te 2 dni i wszystko opadlo na dol a po gorze widac czysciutkie piwo. Mam nadzieje, ze jutro zastane taki sam widok w brzeczce ale i tak przepuszcze piwo przez jakies sitko albo pieluche. Oczywiscie tak, zeby nie napowietrzyć. Jak myslicie, ile glukozy rozpuscic na te 23l aby zagazować piwo? Nie chce przesadzic, zeby granaty nie wyszly Czy po zmieszaniu glukozy z piwem mozna brzeczke zamieszac (tak by nie napowietrzyc) czy nie ma sensu? Czy piwo bardzo rozni sie w smaku miedzy finalnym efektem (powiedzmy 4tyg.) a dniem butelkowania?

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #7
              Do obliczenia cukru użyj jakiegoś kalkulatora dostępnego w internecie, np
              Ce site web est à vendre ! goodbrew.pl réunit des informations et annonces. Nous espérons que vous y trouverez les informations que vous recherchez !


              Resztę spokojnie doczytaj, w moim podpisie masz podane linki.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • kaspersky4444
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.11
                • 3

                #8
                Dziękuję- piwo dzisiaj zabutelkowałem. Pozostaje wyczekiwać.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • verde
                  Infekcja? czy butelkować?
                  verde
                  Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post. Uwarzyłem piwo w stylu standard bitter, wiadomo mało chmielu i alkoholu. Była to moja 16 albo 17 warka ale pech chciał, że nie miałem czasu piwa zabutelkować i stało na cichej jakiś miesiąc (albo nawet 5 tygodni). Dzisiaj po otwarciu zobaczyłem...
                  2017-02-08, 22:50
                • ejjo
                  Czy to infekcja?
                  ejjo
                  Witam Was drodzy piwowarzy.
                  Jestem tu nowy, ale mam za sobą ok 10 warek i bardzo chętnie Was czytam.
                  Tym razem mam jednak problem.
                  Zrobiłem z racji braku czasu ciemne piwko z ekstraktów i je nachmielilem. Drożdże jakieś lipne gozdawy i leniwie ruszyły.
                  Po 2 tygodniach...
                  2019-12-01, 20:04
                • Kwachu1444
                  Prawdopodobna infekcja - Pomocy
                  Kwachu1444
                  Witam,
                  Do piwowarstwa domowego wróciłem po rocznej przerwie. Z braku środków wynajmowałem pokój a nie dostałem zgody na warzenie od właścicielki, bo "przecież każdy alkohol w domu robiony to bimber, a ten co go robi to pijus". Sytuacja się poprawiła i zainwestowałem w...
                  2020-03-31, 21:19
                • jtomasz
                  Infekcja
                  jtomasz
                  Witam,
                  nastwiłem 5 dni temu mocno chmieloną IPA, na uwodnionych drożdzach us-04,
                  i po tych 5-dniach nie ma śladu burzliwej fermentacji, dzisiaj zmartwiony otworzyłem fermentor i nie wygląda mi to ciekawie, czy to jest infekcja???...
                  2017-11-01, 17:55
                • dolly
                  Prośba o pomoc-czy to infekcja?
                  dolly



                  Proszę o pomoc doświadczonych kolegów. Jeden z 3 pozostawionych na cicha fermentorow po ok tygodniu wyglada tak. Czy to infekcja?




                  Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk...
                  2017-10-22, 20:58
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...