Fermentor zaciągnął wodę z rurki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #16
    Tym bardziej fermentacja w wiadrze z kranikiem zbędna. Jak chcesz teraz rozlewać do butelek?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Szaikan
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.11
      • 19

      #17
      Teraz to już nie wiem xD Może przeleję do wiadra bez kranika a później jak umyję i zdezynfekuje go to z powrotem i do butelek. Chyba ze zostawię go w tym bez kranika przez tydzień na cichej i później do tego z kranikiem i od razu bym dodał glukozę przy przelewaniu. Trochę za bardzo się spieszyłem z tym wszystkim.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #18
        Chyba ze zostawię go w tym bez kranika przez tydzień na cichej i później do tego z kranikiem i od razu bym dodał glukozę przy przelewaniu.
        Tak zrób.

        Piwo może fermentować w jednym fermentorze 3-4 tygodnie (często tak robię) a lagery czasem trzymam 6 tygodni bez cichej i bez przelewania. Nic się nie stanie.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • Szaikan
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.11
          • 19

          #19
          Mam teraz takie pytanie: Jak przelać teraz to piwo? Wężykiem czy po prostu z wiadra do wiadra, ten pierwszy sposób wymaga zaciągnięcia piwa ustami wiec chyba jest możliwość skażenia piwa, a drugi pewnie napowietrzy bardzo to piwo, więc mam dylemat.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #20
            Ile już to piwo fermentuje i w jakim fermentorze, z kranikiem czy bez?
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • Szaikan
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.11
              • 19

              #21
              8dni z fermentorem z kranikiem, ale tak jak pisałem pobrałem próbkę żeby zmierzyć ile ma blg przy starcie fermentacji z kranika,

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #22
                Wężykiem, paszczu zdezynfekuj spirytusem
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • AndrewZG
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.08
                  • 261

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wężykiem, paszczu zdezynfekuj spirytusem
                  A jak przypadkiem zaciągniesz piwo do ust to nie wypluwaj go odruchowo do fermentora tylko wypij.
                  Inna sprawa, że była już kiedyś szersza dyskusja na ten temat na forum i sporo piwowarów preferowało metodę "na chlust". Sam tez czasem ją stosuję i nie zauważyłem jakichkolwiek negatywnych jej skutków.

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #24
                    Dokładnie tak, od początku przelewam z fermentora do fermentora metoda "na chlust"
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • kjaros
                      Porucznik Browarny Tester
                      🍼
                      • 2007.03
                      • 378

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szaikan Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wężykiem czy po prostu z wiadra do wiadra, ten pierwszy sposób wymaga zaciągnięcia piwa ustami wiec chyba jest możliwość skażenia piwa
                      Wężyk i gruszka do nosa z miękką końcówką do sterylnego zaciągania. Grawitacja zrobi swoje. Gruszkę myje i dezynfekuje razem z innym sprzętem. Żadnych pompek, syfonów czy innych ciulstw.
                      Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                      Comment

                      • Szaikan
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2017.11
                        • 19

                        #26
                        Dzisiaj przeleję normalnie piwo, bo musiałbym kupić specjalnie wężyk ( i tak kupię żeby przelać do butelek) Postaram się nie napowietrzyć go no ale nie wiem czy wyjdzie ;p to będzie 11 dni na burzliwej, powinno wystarczyć chyba nie? Później 7 dni na cichej i do butelek.

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #27
                          Nie przejmuj się napowietrzaniem, wcale się nie przejmuj
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • Szaikan
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2017.11
                            • 19

                            #28
                            A czy ta ironia potrzebna? Pojeżdżę po sklepach poszukam jakiegoś wężyka do spożywki może coś znajdę. To moje pierwsze piwo i nie chcę żeby się zepsuło.

                            Comment

                            • Szaikan
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2017.11
                              • 19

                              #29
                              Niestety nie mogę już edytować postu ale kupiłem takie coś, "wężyk do obciągu wina z gruszka" zda to egzamin? Wiadomo najpierw zdezynfekować itp czy ta pompkę wywalić? Mi się wydaje że będzie ja ciężko zdezynfekować z racji tego ze jest mocno karbowana

                              Comment

                              • Szaikan
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2017.11
                                • 19

                                #30
                                Click image for larger version

Name:	2ro3yo4.jpg
Views:	1
Size:	44,1 KB
ID:	2067950

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X