Fermentor zaciągnął wodę z rurki
Collapse
X
-
Możliwe że źle to odebrałem, przepraszamtrochę dla mnie to tak zabrzmiało bo często się słyszy żeby nie na powietrzac brzeczki w czasie fermentacji. Kupiłem sobie tą gruszkę i wężyk ( tą pompkę wywalę na razie) i przelewam dzisiaj jeszcze na cichą zmierzę BLG i zostawię na tydzień.
Comment
-
Od momentu zadania drożdży wszelkie napowietrzenie jest szkodliwe ale piwowarstwo domowe to w wielu miejscach kompromis miedzy tym co jest wskazane a co możliwe.
Lejąc z wiadra do wiadra napowietrzasz piwo ale wężykiem dzieje się to samo, może mniej a może nawet więcej, chyba nikt tego nie zmierzył. Ten tlen pobudza drożdże do działania, zużywają go i po problemie.
Dlatego lepszym schematem fermentacji jest 7/14 niż na odwrót, drożdże musza mieć jeszcze trochę cukru do żarcia po tej dawce tlenu, aby "zjeść" też tlen i posprzątać po tej wzbudzonej na nowo fermentacji.
Ta sytuacja zaistnieje też po dodaniu cukru do refermentacji w butelkach.
Co do pompki i tego rodzaju dodatkowych gadżetów, są to bardzo użyteczne przedmioty ale do pierwszego użycia. Później nie wiadomo jak to umyć i zdezynfekować, nigdy wiadomo czy nie są ulubionym miejscem bakterii w naszym browarze.
Dlatego jestem zwolennikiem ograniczania gadżetów w browarze."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Dzięki za tak rozbudowaną wypowiedź, właśnie to chciałem wiedziećwczoraj przelałem i skosztowałem trochę, miało smak dosyć mocno alkoholowy, odfermentowalo do 6 blg z 13,5 Chyba trochę za duża temperatura fermentacji, zależnie od temperatury w pokoju wahało się od 21-23 stopni,
Comment
-
Nie chcę robić nowego tematu więc napiszę tutaj, Zabutelkowałem piwo 18 grudnia, pierwszy raz je skosztowałem w święta, w smaku wydawało sie okej (piłem je zawsze jako drugie np po piwach typu porter) teraz nie piłem go 2 tygodnie i skosztowałem sobie go na "trzeźwo" i wydaje mi się że jest lekko kwaśne, lekko cierpkie. Nie znam stylu (brown ale) nigdy nie piłem go oprócz mojego piwa, i takie pytanie czy może być już skwaśniałe? W zapachu raczej nie czuć że jest kwaśne. Piwo trzymane w temperaturze około 16 stopni. Dodam że piwo jest z Brewkitu.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć, szukam lodówki na potrzeby fermentacji, nie ma nikt zbędnej?
Mowa o elektrycznej oczywiście
Pozdrawiam-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Od początku.
Zacząłem warzyć swój trzeci brewkit (COOPERS IPA) i tu pojawił się problem z jego obecnym smakiem.
Data rozpoczęcia warzenia to 15.02, po 24h drozdze dołączone do brewkitu nie ruszły, otworzyłem fermentor, cisza, powierzchnia gładka.. ale po rehydratacji...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.
Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...-
Channel: Czechy
-
-
Witam wszystkich,
Sprzedam komplet:
Fermentor G30 conical fermentet pro
Osłonę Grainfather Conical Coat
Pompę GF cooling pump kit.
Fermentor zakupiony w czerwcu 2022, jeden raz używany, więc jak nowy.
Cena 3000 PLN.1 Photo-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Jest tu kawiarnia i restauracja. Kuchnia smaczna, obsługa przyjazna i pomocna. Ugoszczeni zostaliśmy po królewsku. Miejsc od groma.
Skupmy się jednak na piwie: Jest tu Miłosław z kija za 13 zł. Z potężnym diacetylem pasuje do obficie maślanych (bardzo smacznych!) posiłków...-
Channel: Wielkopolskie
2024-10-19, 21:08 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment