Fermentor zaciągnął wodę z rurki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Szaikan
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.11
    • 19

    Fermentor zaciągnął wodę z rurki

    Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10766

    #2
    Ważyłeś byka?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23911

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szaikan
      Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
      Różne rzeczy do wiadra wpadają (choć nie powinny) i w większości wypadków nic znaczącego się nie dzieje, ale to nie reguła Może i w Twoim przypadku będzie ok, choć to pewnie przed fermentacją więc zagrożenie zakażeniem jest większe.

      Temat ten to jeden z argumentów do dyskusji - korzystać czy nie korzystać z rurki
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • grodek
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2015.06
        • 527

        #4
        Podobną sytuację miałem jakieś 2-3 razy i na szczęście obyło się bez infekcji. Profilaktyczne zrezygnowałem jednak z rurek.
        604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10766

          #5
          Zrezygnuj z rurki, przed przenoszeniem rozszczelnij dekiel lub zalej rurkę alkoholem
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Szaikan
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.11
            • 19

            #6
            Dziękuję za odpowiedzi Zrezygnowałem z wody w rurce a wylot przytkałem watą żeby nic nie wpadło, myślę że tak będzie OK Teraz mam inne pytania, otóż przy zlewaniu próbek w kraniku zostają resztki piwa, i czy te resztki nie skażą mi piwa przy otwarciu kranika? Kranik jest zabezpieczony folią,
            Drugie pytanie: Czy ilość wydobywającego się CO2 jest bezpieczna? bo mam fermentor w pokoju gdzie śpię i okno mam zamknięte (nie otwieram bo mój pokój jest chyba najzimniejszy w całym domu) a wiadomo za dużo CO2 i człowiek się udusi.

            Comment

            • k_s
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2017.05
              • 66

              #7
              1. Lepiej nie pobierać próbek przez kranik.
              2. Dla typowej warki 20l o blg 13 w trakcie całej fermentacji drożdże wytwarzają ok. 500l CO2, dorosły człowiek w ciągu doby wydycha ok. 300l CO2.

              Comment

              • Szaikan
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.11
                • 19

                #8
                Więc jak pobierać próbki? Jakąś chochlą zdezynfekowaną czy jak?

                Comment

                • k_s
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2017.05
                  • 66

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szaikan
                  Więc jak pobierać próbki? Jakąś chochlą zdezynfekowaną czy jak?
                  Tak, zdezynfekowaną chochlą.

                  Comment

                  • mmcinek
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.01
                    • 64

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szaikan
                    Więc jak pobierać próbki? Jakąś chochlą zdezynfekowaną czy jak?
                    Nie pobierać próbek. Odkazić spławik 70% alkoholem i do wiadra z nim. Pierwsze mierzenie nie wcześniej niż po 7 - 10 dniach fermentacji.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      #11
                      Nie pobierać próbek.
                      Nie używać rurek.
                      Blg mierzyć pierwszy raz przed zadaniem drożdży a drugi raz przed rozlewem.

                      Po co wiedza kiedy i do ilu spadało?
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • Szaikan
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2017.11
                        • 19

                        #12
                        Chyba trzeba mierzyć żeby nie było granatów, i nie chcę zbyt nagazowanego piwa, a próbkę przed fermentacją wziąłem z kranika niestety, pewnie trzeba będzie teraz kranik odkazić dosyć porządnie nie?
                        Last edited by Szaikan; 2017-12-03, 14:11.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10766

                          #13
                          Fermentor z kranikiem używam tylko do rozlewu
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #14
                            Chyba trzeba mierzyć żeby nie było granatów
                            Chyba nie

                            Piwo należy tak długo fermentować aby odfermentowało do końca. Drożdże nie zjedzą więcej niż jest do zjedzenia. Po zakończonej fermentacji dodajemy coś do refermentacji w ilości wyliczonej za pomocą jakiegoś kalkulatora dostępnego w internecie.

                            A żeby piwo dofermentowało to trzeba dać mu czas, stara zasada piwowarów domowych to było 14 (czasem 7) dni burzliwej i 14 dni cichej. Nic nie trzeba mierzyć, jedynie jeśli ciekawi Cię ile będzie alkoholu w piwie to można zmierzyć Blg przed rozlewem.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • Szaikan
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2017.11
                              • 19

                              #15
                              Ja chciałem zrobić tak żeby w tym jednym fermentorze zostawić piwo aż do rozlewu, Nie chciałem przelewać na cichą żeby nie skazić czymś piwa, Może w jednym fermentorze być powiedzmy 3 tyg? Myślałem że na święta już będę mógł spróbować tego piwa. Uwarzyłem go 28 listopada, piwo z brewkitu Mangrove Jack's Brown Ale, miało 13,5blg

                              Comment

                              Przetwarzanie...