Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
Fermentor zaciągnął wodę z rurki
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szaikan Wyświetlenie odpowiedziWitam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
Temat ten to jeden z argumentów do dyskusji - korzystać czy nie korzystać z rurki- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Dziękuję za odpowiedzi Zrezygnowałem z wody w rurce a wylot przytkałem watą żeby nic nie wpadło, myślę że tak będzie OK Teraz mam inne pytania, otóż przy zlewaniu próbek w kraniku zostają resztki piwa, i czy te resztki nie skażą mi piwa przy otwarciu kranika? Kranik jest zabezpieczony folią,
Drugie pytanie: Czy ilość wydobywającego się CO2 jest bezpieczna? bo mam fermentor w pokoju gdzie śpię i okno mam zamknięte (nie otwieram bo mój pokój jest chyba najzimniejszy w całym domu) a wiadomo za dużo CO2 i człowiek się udusi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szaikan Wyświetlenie odpowiedziWięc jak pobierać próbki? Jakąś chochlą zdezynfekowaną czy jak?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szaikan Wyświetlenie odpowiedziWięc jak pobierać próbki? Jakąś chochlą zdezynfekowaną czy jak?
Comment
-
-
Nie pobierać próbek.
Nie używać rurek.
Blg mierzyć pierwszy raz przed zadaniem drożdży a drugi raz przed rozlewem.
Po co wiedza kiedy i do ilu spadało?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
-
Chyba trzeba mierzyć żeby nie było granatów
Piwo należy tak długo fermentować aby odfermentowało do końca. Drożdże nie zjedzą więcej niż jest do zjedzenia. Po zakończonej fermentacji dodajemy coś do refermentacji w ilości wyliczonej za pomocą jakiegoś kalkulatora dostępnego w internecie.
A żeby piwo dofermentowało to trzeba dać mu czas, stara zasada piwowarów domowych to było 14 (czasem 7) dni burzliwej i 14 dni cichej. Nic nie trzeba mierzyć, jedynie jeśli ciekawi Cię ile będzie alkoholu w piwie to można zmierzyć Blg przed rozlewem."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Ja chciałem zrobić tak żeby w tym jednym fermentorze zostawić piwo aż do rozlewu, Nie chciałem przelewać na cichą żeby nie skazić czymś piwa, Może w jednym fermentorze być powiedzmy 3 tyg? Myślałem że na święta już będę mógł spróbować tego piwa. Uwarzyłem go 28 listopada, piwo z brewkitu Mangrove Jack's Brown Ale, miało 13,5blg
Comment
-
Comment