Tym bardziej fermentacja w wiadrze z kranikiem zbędna. Jak chcesz teraz rozlewać do butelek?
Fermentor zaciągnął wodę z rurki
Collapse
X
-
Teraz to już nie wiem xD Może przeleję do wiadra bez kranika a później jak umyję i zdezynfekuje go to z powrotem i do butelek. Chyba ze zostawię go w tym bez kranika przez tydzień na cichej i później do tego z kranikiem i od razu bym dodał glukozę przy przelewaniu. Trochę za bardzo się spieszyłem z tym wszystkim.
Comment
-
-
Chyba ze zostawię go w tym bez kranika przez tydzień na cichej i później do tego z kranikiem i od razu bym dodał glukozę przy przelewaniu.
Piwo może fermentować w jednym fermentorze 3-4 tygodnie (często tak robię) a lagery czasem trzymam 6 tygodni bez cichej i bez przelewania. Nic się nie stanie."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Mam teraz takie pytanie: Jak przelać teraz to piwo? Wężykiem czy po prostu z wiadra do wiadra, ten pierwszy sposób wymaga zaciągnięcia piwa ustami wiec chyba jest możliwość skażenia piwa, a drugi pewnie napowietrzy bardzo to piwo, więc mam dylemat.
Comment
-
-
Ile już to piwo fermentuje i w jakim fermentorze, z kranikiem czy bez?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziWężykiem, paszczu zdezynfekuj spirytusem
Inna sprawa, że była już kiedyś szersza dyskusja na ten temat na forum i sporo piwowarów preferowało metodę "na chlust". Sam tez czasem ją stosuję i nie zauważyłem jakichkolwiek negatywnych jej skutków.
Comment
-
-
Dokładnie tak, od początku przelewam z fermentora do fermentora metoda "na chlust""nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szaikan Wyświetlenie odpowiedziWężykiem czy po prostu z wiadra do wiadra, ten pierwszy sposób wymaga zaciągnięcia piwa ustami wiec chyba jest możliwość skażenia piwaNawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.
Comment
-
-
Dzisiaj przeleję normalnie piwo, bo musiałbym kupić specjalnie wężyk ( i tak kupię żeby przelać do butelek) Postaram się nie napowietrzyć go no ale nie wiem czy wyjdzie ;p to będzie 11 dni na burzliwej, powinno wystarczyć chyba nie? Później 7 dni na cichej i do butelek.
Comment
-
-
Nie przejmuj się napowietrzaniem, wcale się nie przejmuj"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Niestety nie mogę już edytować postu ale kupiłem takie coś, "wężyk do obciągu wina z gruszka" zda to egzamin? Wiadomo najpierw zdezynfekować itp czy ta pompkę wywalić? Mi się wydaje że będzie ja ciężko zdezynfekować z racji tego ze jest mocno karbowana
Comment
-
Comment