Witam wszystkich
Sytuacja wygląda tak, druga warka z zacieraniem, heffeweissen, na ulotce ze sklepu internetowego nie było informacji na ile litrów jest zestaw słodów przyjąłem, że zrobie 23l, jak się okazało zestaw był na 20 i wyszło ledwo 10BLG, ale co tam, ten styl nie musi być mocny, zadałem drożdże WD06, fermentacja ruszyła szybko bo już po kilku h i... Nie ustaje od 17 dni co dziwi mnie przy tak niskim BLG, co jakiś czas pobieram próbki, zapach super banan, BLG od kilku dni praktycznie bez zmian 2,5BLG, a rurka ciągle bulgocze. Oczywiście nie omieszkałem spróbować próbek, smak lekko kwaśny, ale nie jakiś super odrzucający, do wypicia. Przejrzałem pół neta i nie znalazłem podobnej sytuacji, co myślicie, zakażenie czy może da się to jakoś wytłumaczyć?
Sytuacja wygląda tak, druga warka z zacieraniem, heffeweissen, na ulotce ze sklepu internetowego nie było informacji na ile litrów jest zestaw słodów przyjąłem, że zrobie 23l, jak się okazało zestaw był na 20 i wyszło ledwo 10BLG, ale co tam, ten styl nie musi być mocny, zadałem drożdże WD06, fermentacja ruszyła szybko bo już po kilku h i... Nie ustaje od 17 dni co dziwi mnie przy tak niskim BLG, co jakiś czas pobieram próbki, zapach super banan, BLG od kilku dni praktycznie bez zmian 2,5BLG, a rurka ciągle bulgocze. Oczywiście nie omieszkałem spróbować próbek, smak lekko kwaśny, ale nie jakiś super odrzucający, do wypicia. Przejrzałem pół neta i nie znalazłem podobnej sytuacji, co myślicie, zakażenie czy może da się to jakoś wytłumaczyć?
Comment