Długa fermentacja hefeweissena

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MikByd
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.12
    • 1

    #1

    Długa fermentacja hefeweissena

    Witam wszystkich
    Sytuacja wygląda tak, druga warka z zacieraniem, heffeweissen, na ulotce ze sklepu internetowego nie było informacji na ile litrów jest zestaw słodów przyjąłem, że zrobie 23l, jak się okazało zestaw był na 20 i wyszło ledwo 10BLG, ale co tam, ten styl nie musi być mocny, zadałem drożdże WD06, fermentacja ruszyła szybko bo już po kilku h i... Nie ustaje od 17 dni co dziwi mnie przy tak niskim BLG, co jakiś czas pobieram próbki, zapach super banan, BLG od kilku dni praktycznie bez zmian 2,5BLG, a rurka ciągle bulgocze. Oczywiście nie omieszkałem spróbować próbek, smak lekko kwaśny, ale nie jakiś super odrzucający, do wypicia. Przejrzałem pół neta i nie znalazłem podobnej sytuacji, co myślicie, zakażenie czy może da się to jakoś wytłumaczyć?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24004

    #2
    Klątwa bulkającej rurki

    To właśnie wskazanie ballingometru ma Cię nakierować na dalsze kroki (co przecież czyniłeś) a nie bulkająca rurka. Hefeweizen (polecam mniej luźne podejście do nazewnictwa ) może być kwaskowy, jak bardzo - trudno oceniać, każdy ma inną tolerancję. A 2,5 BLG jest raczej ok, ja bym butelkował. Przy kolejnej warce będzie lepiej.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2017-12-01, 08:49.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • k_s
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.05
      • 66

      #3
      Po zakończeniu fermentacji może się jeszcze wydzielać CO2, który w trakcie fermentacji nie uleciał do atmosfery tylko się rozpuścił w piwie. Rurka też bywa przydatna, nie trzeba otwierać wiadra i pobierać próbek aby sprawdzić postępy fermentacji, ale na końcu trzeba użyć ballingometru.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • Kamil97
        Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
        Kamil97
        Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
        W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
        2023-04-05, 16:59
      • Zaiksik
        Trudne początki
        Zaiksik
        Witam
        Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
        Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
        Wszystko...
        2024-08-27, 17:13
      • Daray
        Brak wyraźniej fermentacji po 48h
        Daray
        Dzień dobry,

        W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

        Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
        2023-03-13, 20:01
      • VidiBob
        Piana a brak wyraźnej fermentacji
        VidiBob
        Dzień dobry,
        zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
        2022-05-19, 14:36
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...