Długa fermentacja hefeweissena

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MikByd
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.12
    • 1

    Długa fermentacja hefeweissena

    Witam wszystkich
    Sytuacja wygląda tak, druga warka z zacieraniem, heffeweissen, na ulotce ze sklepu internetowego nie było informacji na ile litrów jest zestaw słodów przyjąłem, że zrobie 23l, jak się okazało zestaw był na 20 i wyszło ledwo 10BLG, ale co tam, ten styl nie musi być mocny, zadałem drożdże WD06, fermentacja ruszyła szybko bo już po kilku h i... Nie ustaje od 17 dni co dziwi mnie przy tak niskim BLG, co jakiś czas pobieram próbki, zapach super banan, BLG od kilku dni praktycznie bez zmian 2,5BLG, a rurka ciągle bulgocze. Oczywiście nie omieszkałem spróbować próbek, smak lekko kwaśny, ale nie jakiś super odrzucający, do wypicia. Przejrzałem pół neta i nie znalazłem podobnej sytuacji, co myślicie, zakażenie czy może da się to jakoś wytłumaczyć?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23976

    #2
    Klątwa bulkającej rurki

    To właśnie wskazanie ballingometru ma Cię nakierować na dalsze kroki (co przecież czyniłeś) a nie bulkająca rurka. Hefeweizen (polecam mniej luźne podejście do nazewnictwa ) może być kwaskowy, jak bardzo - trudno oceniać, każdy ma inną tolerancję. A 2,5 BLG jest raczej ok, ja bym butelkował. Przy kolejnej warce będzie lepiej.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2017-12-01, 08:49.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • k_s
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.05
      • 66

      #3
      Po zakończeniu fermentacji może się jeszcze wydzielać CO2, który w trakcie fermentacji nie uleciał do atmosfery tylko się rozpuścił w piwie. Rurka też bywa przydatna, nie trzeba otwierać wiadra i pobierać próbek aby sprawdzić postępy fermentacji, ale na końcu trzeba użyć ballingometru.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X