Czy zepsułem filtrowanie i wysładzanie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DraveS
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.12
    • 16

    Czy zepsułem filtrowanie i wysładzanie?

    Cześć! To mój pierwszy post więc witam wszystkich

    Dzisiaj pierwszy raz warzyłem własne piwo. Przygotowywałem się jak mi się wydaje dobrze, ale chyba popełniłem błąd. Po godzinach spędzonych na filmach instruktażowych Kopyra myślałem, że wszystko pójdzie super i w sumie gdybym nie miał Areometru to bym myślał, że wszystko poszło ok.

    W czasie filtrowania pobrałem trochę filtratu do menzurki i chciałem zmierzyć BLG. Wychodziło mi 1blg. Myślałem, że może to podbicie zlatuje i dlatego. Pobrałem podczas zlewania jeszcze kilka razy. Najlepszy wynik to był 5blg. Pomyślałem, że może coś źle mierzę wysłodziłem do 11litrów (robiłem 10). Później gotowanie i po gotowaniu i wystudzeniu zmierzyłem znowu blg. Wynik - 5blg. Zlałem do fermentatora wyszło 8 litrów. Nie dolewałem już nic bo pomyślałem, że i tak jakąś bidę, chociaż w smaku mi się podobało. Trochę jak 1 na 100.

    W sumie to tyle. Nie mam pojęcia gdzie popełniłem błąd. Próba jodowa elegancko negatywna, nic nawet się nie ruszyło (za to mąka poszła na fioletowo). Może za niską miałem temperaturę zacierania? W sumie to bardziej utrzymywałem 62 stopnie zamiast 65 z przepisu (za bardzo bałem się zrobić zbyt dużą temperaturę) Dopiero na ostatnie 10 minut miałem taką 65-67. Sama brzeczka jak dla mnie bardzo słodka. Natomiast myto troszkę słodkawe jest ale bez szału. Są ziarna słodkawe a są takie zupełnie niesłodkie. Ale nie wiem, może się nie znam i w ogóle słodkiego nie powinienem czuć.

    Co można zrobić w moim przypadku? Jak odfermentuje te 5blg to będę miał takie ala 1 na 100? Czy może ktoś mi podpowie gdzie błąd? A może Areometr mam jakiś trefny?
  • oczko21
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 72

    #2
    Według mnie to błąd pomiaru, nie wiem co to za piwo ale niemożliwe żebyś miał tak mały ekstrakt, chyba że przy wysładzaniu popełniłeś jakiś błąd przez co woda nie wyciągnęła ze słodu wszystkiego co mogła tylko przeleciała gdzieś bokiem na samo dno i od razu do garnka. A na przyszłość nie bój się temperatury, staraj się trzymać te 68 stopni +- 5 ale jak czasem na Twoim termometrze pojawi się 70 to piwo też wyjdzie wydaje mi się, że to niemożliwe żebyś otrzymał tylko 5 blg nawet popełniając różne błędy i rób piwo dalej według instrukcji a na przyszłość może zainwestuj w nowy balingometr.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      Hmmm, a kto Ci sprzedał surowce? Autorska receptura czy firmowa?
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • DraveS
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.12
        • 16

        #4
        Kupiłem ten zestaw z Browamatora IPA poprostu.

        Comment

        • sredstvom
          Porucznik Browarny Tester
          • 2015.10
          • 362

          #5
          Sprawdziles kalibracje plywaka?
          Czy napija sie panowie piweczka?

          Comment

          • DraveS
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.12
            • 16

            #6
            W sensie? Nie wiem co to znaczy. Puszczałem go na czystej wodzie to wskazuje 0. A jeśli chodzi o temperaturę to jest kalibrowany na 16 stopni i w takiej temeraturze również dokonałem pomiaru tego ostatecznego.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              w ilu litrach zacierałes i ile litrów wyszło?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • DraveS
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.12
                • 16

                #8
                Zacierałem w 6 litrach 2,8 kg ziarna. Potem podbicie to ok 3 litry, i potem wysładzanie do 11 litrów. Filtrowałem po ponad 30 minutach od przełożenia delikatnie rondelkiem wszystkiego do fermentora a wodę lałem na talerzyk położony na mycie.

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  #9
                  Słód był śrutowany?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • DraveS
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2017.12
                    • 16

                    #10
                    Oczywiście

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      #11
                      To ten zestaw IPA 14blg 10l?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • DraveS
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2017.12
                        • 16

                        #12
                        Tak. Ten własnie.

                        Comment

                        • DraveS
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2017.12
                          • 16

                          #13
                          Kurcze sprawdziłem jeszcze raz i jednak był nieśrutowany. Co za debil ze mnie. A byłem pewien, że zamówiłem śrutowany. No nic moja wina i tyle. Szkoda bo napisałem w uwagach przy zamówieniu żeby sprawdzili czy wszystko jest zamówione dobrze jak do pierwszego warzenia, no ale teoretycznie nie musieli wiedzieć, że jak zamawiam wszystko od nich nawet garnek to akurat nie mam śrutownika przypadkiem. No nic. Piwo fermentuje pierwszy dzień. Mogę coś jeszcze poprawić? Nie wiem cukru czy glukozy dodać?

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #14
                            nie zauważyłeś że są całe ziarna
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • DraveS
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2017.12
                              • 16

                              #15
                              No własnie się przyglądałem i nie był całe. W sensie były popękane łupiny. Myślałem, że to to.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X