Gdzie fermentować?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Anahan89
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.12
    • 26

    Gdzie fermentować?

    Hej wszystkim,
    To mój 1 post tutaj więc na początek się przedstawię. Nazywam się Dawid i piwo zacząłem robić kilka lat temu ale z ekstraktow. W sumie 4 warki w tym jedną z brew kitu. Miałem długą przerwę spowodowaną wyprowadzka, wynajmowane mieszkanie itp. Ogólnie brak warunków. Teraz już jestem na swoim mieszkaniu i planuje powrót do warzenia ale juz na poważnie czyli ze słodów. Narazie kompletuje jeszcze pozostały sprzęt, ale już sprawdzam możliwe miejsca do fermentacji. Na początku beda to piwa górnej fermentacji więc temp. Raczej wyższa i tu pada pytanie piwnica ( ok. 13 stopni) czy garderoba (aktualnie 19 stopni ale możliwe zmiany raczej w górę jeśli mojej lubej bedzie zimno xd). Wiem że temp. W czasie fermentacji podnosi się o kilka stopni więc nie chcialbym zakisic piwa jeśli w domu zrobi się cieplej, więc ja stawiam na piwnice, no ale znowu czy tam nie jest za niska ta temp.? Prosiłbym o waszą opinię, gdzie fermentowac bezpieczniej. Z góry dziękuję ☺

    Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Piwnica
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Anahan89
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.12
      • 26

      #3
      Okej, a czy ew.mógłbyś jakoś uargumentować, przyda mi się na później Xd. Nie bedzie drozdzom za zimno jeśli spadnie np. do 11-12 stopni, czy raczej im to nie zaszkodzi?

      Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Owiń kocem to nie spadnie. W niskiej temp będzie lepsze piwo
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Anahan89
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.12
          • 26

          #5
          A więc postanowione ☺ przyszukuje miejsce w piwnicy, zorganizuje koc i myślę pod koniec grudnia zaczynam działać. Dziękuję za odpowiedź.

          Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

          Comment

          • Anahan89
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.12
            • 26

            #6
            Odświeże temat i dopytam o fermentacje burzliwa ale bez rurki tylko na samej pokrywie. Taka pokrywkę wystarczy położyć na fermentor bez docisku czy raczej docisnąć w kilku miejscach żeby nie spadała. Czy co2 podczas takiej fermentacji swobodnie bedzie się ulatniac? Czy żadne syfy/nieczystosci nie dostaną się do srodka przez szczeliny w pokrywie?
            Zamierzam zmienić metodę fermentacji na pokrywke bez rurki bo pamietam że nie raz zassalo mi wode/alkohol do srodka, a boję się zakazic.

            Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              Zamiast koca kup drożdże Danstar Nottingham, one dają rade w takich temperaturach idealnie.

              Co do dekla, załóż rozszczelniony a brzegi owiń bandażem elastycznym lub gazę na dekiel od góry i gumka dookoła lub taśmą klejąca dociśnij aby nic tam nie wlazło ani nie wleciało.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • Anahan89
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.12
                • 26

                #8
                Te drożdże dannstar notthingam beda spoko? Gdzieś tu czytałem że lubia swirowac i coś tam psują (nie do końca pamiętam o co chodziło ale wiem że wywiązała się dyskusja że z nimi to roznie bywa)

                Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
                Last edited by Anahan89; 2017-12-19, 16:55.

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #9
                  To jedne z najlepszych drożdży do fermentowania piwa. Silne, stabilne, dające czyste smakowo i klarowne piwa.

                  Zrobiłem na nich dziesiątki warek i zamierzam, wkrótce, znów je zacząć używać.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • Anahan89
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2017.12
                    • 26

                    #10
                    Dopisze do listy zakupów ☺ Podsumowując- pokrywkę lekko kładę na fermentorze, nie dociskam, następnie ta szczelinę dookoła zabezpieczam jakimś bandażem żeby syf nienalecial. Jesli piana dotknie pokrywy ew. Przeleci przez szczelinę to myć czy zostawić? W sumie to się wiąże z zabrudzonymi bandazami i ryzykiem infekcji.

                    Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X