Hej wszystkim,
To mój 1 post tutaj więc na początek się przedstawię. Nazywam się Dawid i piwo zacząłem robić kilka lat temu ale z ekstraktow. W sumie 4 warki w tym jedną z brew kitu. Miałem długą przerwę spowodowaną wyprowadzka, wynajmowane mieszkanie itp. Ogólnie brak warunków. Teraz już jestem na swoim mieszkaniu i planuje powrót do warzenia ale juz na poważnie czyli ze słodów. Narazie kompletuje jeszcze pozostały sprzęt, ale już sprawdzam możliwe miejsca do fermentacji. Na początku beda to piwa górnej fermentacji więc temp. Raczej wyższa i tu pada pytanie piwnica ( ok. 13 stopni) czy garderoba (aktualnie 19 stopni ale możliwe zmiany raczej w górę jeśli mojej lubej bedzie zimno xd). Wiem że temp. W czasie fermentacji podnosi się o kilka stopni więc nie chcialbym zakisic piwa jeśli w domu zrobi się cieplej, więc ja stawiam na piwnice, no ale znowu czy tam nie jest za niska ta temp.? Prosiłbym o waszą opinię, gdzie fermentowac bezpieczniej. Z góry dziękuję ☺
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
To mój 1 post tutaj więc na początek się przedstawię. Nazywam się Dawid i piwo zacząłem robić kilka lat temu ale z ekstraktow. W sumie 4 warki w tym jedną z brew kitu. Miałem długą przerwę spowodowaną wyprowadzka, wynajmowane mieszkanie itp. Ogólnie brak warunków. Teraz już jestem na swoim mieszkaniu i planuje powrót do warzenia ale juz na poważnie czyli ze słodów. Narazie kompletuje jeszcze pozostały sprzęt, ale już sprawdzam możliwe miejsca do fermentacji. Na początku beda to piwa górnej fermentacji więc temp. Raczej wyższa i tu pada pytanie piwnica ( ok. 13 stopni) czy garderoba (aktualnie 19 stopni ale możliwe zmiany raczej w górę jeśli mojej lubej bedzie zimno xd). Wiem że temp. W czasie fermentacji podnosi się o kilka stopni więc nie chcialbym zakisic piwa jeśli w domu zrobi się cieplej, więc ja stawiam na piwnice, no ale znowu czy tam nie jest za niska ta temp.? Prosiłbym o waszą opinię, gdzie fermentowac bezpieczniej. Z góry dziękuję ☺
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Comment