Receptura na APA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rosiks
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.11
    • 5

    #1

    Receptura na APA

    Witam,

    Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
    Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
    Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy. Na pewno w zakresie od 20 do 35 EBC. Odnośnie goryczki jest intensywna, ale nie dominująca. Aromat jest zadowalający

    Stąd moje pytanie, czy wyszło mi piwo w stylu APA?
    I jeśli nie to jaki to może być styl.

    Poniżej receptura i wszystkie parametry.

    Warka #4 | American Pale Ale Single Hop Mosaic

    Słody:
    Karmelowy 150 EBC Viking Malt - 0,2 kg
    Monachijski 12-18 EBC Soufflet - 1 kg
    Pale Ale Zero 5,0-7,5 EBC Viking Malt - 3 kg
    Caramunich (R) typ II 110-130 EBC Weyermann - 0,2 kg
    Crystal 150 EBC Castle - 0,2 kg
    Płatki orkiszowe - 200 g
     
    Zacieranie:
    55*C - 5"
    64*C - 25"
    72*C - 25" próba jodowa
    78*C - filtracja i wysładzanie

    Gotowanie i chmielenie - 60"
    Mosaic - 10g przed rozpoczęciem gotowania
    Mosaic - 15g na 60’’
    Mosaic - 20g na 30’’
    Mosaic - 25g na 15’’
    Mosaic - 30g na 0’’
    Mosaic - 25g na zimno przy fermentacji burzliwej
    Mosaic - 25g na zimno przy fermentacji cichej na 7 dni przed butelkowaniem
    Mosaic - 25g na zimno przy fermentacji cichej na 5 dni przed butelkowaniem
    Mosaic - 25g na zimno przy fermentacji cichej na 3 dni przed butelkowaniem

    Start warzenia: 03.12.2017 godzina 21.00
    Koniec warzenia: 04.12.2017 godzina 04.30
    Studzenie w wannie.

    Drożdże: Safale US-05 zadane 04.12.2017 o godzinie 08.00 po rehydratacji.
    Start fermentacji: 04.12.2017 o godzinie 18.00 po ponownym napowietrzeniu brzeczki oraz zadaniu kolejnej saszetki drożdży, bezpośrednio do fermentora.
    Temperatura fermentacji: 19*C
    Czas fermentacji burzliwej: 7 dni (przelane na cichą 11.12.2017)
    Czas fermentacji cichej: 8 dni.
    Fermentacja inne: na trzy ostatnie dni fermentacji cichej została obniżona temperatura do około 0*C w celu wyklarowania piwa z chmielin na zimno.

    Refermentacja: 3g cukru na każde pół litra piwa.
    Butelkowanie: 19.12.2017 (40 x 0,33L, 18 x 0,5L)

    Zakładana ilość brzeczki: 20L
    Finalna ilość brzeczki: 23L

    Zakładane BLG: 12
    Finalne BLG: 13
    Poziom BLG po fermentacji: 4
    Poziom alkoholu w gotowym piwie: 5%


    Jeśli post zamieściłem w złym dziale, proszę o wyrozumiałość i przekierowanie. Jestem nowy w pisaniu postów
    Ostatnia zmiana dokonana przez rosiks; 2017-12-25, 18:53.
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    To co zrobiłeś podpada pod American Amber Ale.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • rosiks
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.11
      • 5

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
      To co zrobiłeś podpada pod American Amber Ale.
      Rzeczywiście masz rację Hmm, tylko w takim razie co poszło nie tak? Źle dobrałem słody?

      Comment

      • rosiks
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.11
        • 5

        #4
        Być może za krótko wysładzałem?
        Przyznaję że zakończyłem wysładzanie, ze względu na to że mam gar o pojemności 25L i większa ilość brzeczki podczas gotowania narobiłaby bałaganu, a skrobanie płyty ceramicznej nie należy do najprzyjemniejszych
        Mogłem chmielić w dwóch garnkach, ale miałem to dość precyzyjnie zaplanowane, stąd moja decyzja.
        Mimo wszystko piwo jest pyszne, po prostu bardziej intensywne.

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rosiks
          Rzeczywiście masz rację Hmm, tylko w takim razie co poszło nie tak? Źle dobrałem słody?
          Jeśli piwo jest dobre to poszło dobrze. A jak chcesz bardziej klasyczne APA to zrezygnuj z ciemnych słodów karmelowych - wybieraj te poniżej 30 EBC.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Royal Unibrew, Albani Mosaic IPA / Ceres Mosaic IPA
            darekd
            Piwo to występuje pod dwiema markami, zależnie od miejsca sprzedaży. Np. w Skandynawii jako Albani, we Włoszech jako Ceres:

            https://www.ceres.com/birre/in-lattina/mosaic-ipa

            Alk. 5,7%

            Aromat - aromat lekko dominuje (nafta, mango, odrobina żywiczności), słód...
            2024-08-08, 21:48
          • m2200
            Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
            m2200
            Witam,

            wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

            Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
            2019-05-16, 17:06
          • ohdesu
            Piana przy cichej fermentacji
            ohdesu
            To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
            2019-03-03, 14:39
          • Javox
            Brew By Numbers, 42 DDH (Citra & Mosaic)
            Javox
            DDH Pale Ale na chmielach Citra i Mosaic.
            Alko 5.0%

            Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
            Lacing - trochę było.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony jasny, żółto pomarańczowy.
            Aromat - cytrusy i zioła.
            Smak - słodkawe, mango, cytrusy,...
            2024-04-01, 14:37
          • Javox
            Brew By Numbers, 05 IPA (Citra & Mosaic)
            Javox
            IPA nr 5 w wersji na chmielach Citra i Mosaic.
            Alko 6.2%

            Piana - na dłużej pełna warstewka.
            Lacing - coś było.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony. blady żółty.
            Aromat - lekka cytrusowość.
            Smak - słodkawe, mango, ogólne cytrusy, egzotyka i nuty...
            2024-02-22, 12:25
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...