Witam,
Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy. Na pewno w zakresie od 20 do 35 EBC. Odnośnie goryczki jest intensywna, ale nie dominująca. Aromat jest zadowalający
Stąd moje pytanie, czy wyszło mi piwo w stylu APA?
I jeśli nie to jaki to może być styl.
Poniżej receptura i wszystkie parametry.
Warka #4 | American Pale Ale Single Hop Mosaic
Słody:
Karmelowy 150 EBC Viking Malt - 0,2 kg
Monachijski 12-18 EBC Soufflet - 1 kg
Pale Ale Zero 5,0-7,5 EBC Viking Malt - 3 kg
Caramunich (R) typ II 110-130 EBC Weyermann - 0,2 kg
Crystal 150 EBC Castle - 0,2 kg
Płatki orkiszowe - 200 g
Zacieranie:
55*C - 5"
64*C - 25"
72*C - 25" próba jodowa
78*C - filtracja i wysładzanie
Gotowanie i chmielenie - 60"
Mosaic - 10g przed rozpoczęciem gotowania
Mosaic - 15g na 60’’
Mosaic - 20g na 30’’
Mosaic - 25g na 15’’
Mosaic - 30g na 0’’
Mosaic - 25g na zimno przy fermentacji burzliwej
Mosaic - 25g na zimno przy fermentacji cichej na 7 dni przed butelkowaniem
Mosaic - 25g na zimno przy fermentacji cichej na 5 dni przed butelkowaniem
Mosaic - 25g na zimno przy fermentacji cichej na 3 dni przed butelkowaniem
Start warzenia: 03.12.2017 godzina 21.00
Koniec warzenia: 04.12.2017 godzina 04.30
Studzenie w wannie.
Drożdże: Safale US-05 zadane 04.12.2017 o godzinie 08.00 po rehydratacji.
Start fermentacji: 04.12.2017 o godzinie 18.00 po ponownym napowietrzeniu brzeczki oraz zadaniu kolejnej saszetki drożdży, bezpośrednio do fermentora.
Temperatura fermentacji: 19*C
Czas fermentacji burzliwej: 7 dni (przelane na cichą 11.12.2017)
Czas fermentacji cichej: 8 dni.
Fermentacja inne: na trzy ostatnie dni fermentacji cichej została obniżona temperatura do około 0*C w celu wyklarowania piwa z chmielin na zimno.
Refermentacja: 3g cukru na każde pół litra piwa.
Butelkowanie: 19.12.2017 (40 x 0,33L, 18 x 0,5L)
Zakładana ilość brzeczki: 20L
Finalna ilość brzeczki: 23L
Zakładane BLG: 12
Finalne BLG: 13
Poziom BLG po fermentacji: 4
Poziom alkoholu w gotowym piwie: 5%
Jeśli post zamieściłem w złym dziale, proszę o wyrozumiałość i przekierowanie. Jestem nowy w pisaniu postów
Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy. Na pewno w zakresie od 20 do 35 EBC. Odnośnie goryczki jest intensywna, ale nie dominująca. Aromat jest zadowalający
Stąd moje pytanie, czy wyszło mi piwo w stylu APA?
I jeśli nie to jaki to może być styl.
Poniżej receptura i wszystkie parametry.
Warka #4 | American Pale Ale Single Hop Mosaic
Słody:
Karmelowy 150 EBC Viking Malt - 0,2 kg
Monachijski 12-18 EBC Soufflet - 1 kg
Pale Ale Zero 5,0-7,5 EBC Viking Malt - 3 kg
Caramunich (R) typ II 110-130 EBC Weyermann - 0,2 kg
Crystal 150 EBC Castle - 0,2 kg
Płatki orkiszowe - 200 g
Zacieranie:
55*C - 5"
64*C - 25"
72*C - 25" próba jodowa
78*C - filtracja i wysładzanie
Gotowanie i chmielenie - 60"
Mosaic - 10g przed rozpoczęciem gotowania
Mosaic - 15g na 60’’
Mosaic - 20g na 30’’
Mosaic - 25g na 15’’
Mosaic - 30g na 0’’
Mosaic - 25g na zimno przy fermentacji burzliwej
Mosaic - 25g na zimno przy fermentacji cichej na 7 dni przed butelkowaniem
Mosaic - 25g na zimno przy fermentacji cichej na 5 dni przed butelkowaniem
Mosaic - 25g na zimno przy fermentacji cichej na 3 dni przed butelkowaniem
Start warzenia: 03.12.2017 godzina 21.00
Koniec warzenia: 04.12.2017 godzina 04.30
Studzenie w wannie.
Drożdże: Safale US-05 zadane 04.12.2017 o godzinie 08.00 po rehydratacji.
Start fermentacji: 04.12.2017 o godzinie 18.00 po ponownym napowietrzeniu brzeczki oraz zadaniu kolejnej saszetki drożdży, bezpośrednio do fermentora.
Temperatura fermentacji: 19*C
Czas fermentacji burzliwej: 7 dni (przelane na cichą 11.12.2017)
Czas fermentacji cichej: 8 dni.
Fermentacja inne: na trzy ostatnie dni fermentacji cichej została obniżona temperatura do około 0*C w celu wyklarowania piwa z chmielin na zimno.
Refermentacja: 3g cukru na każde pół litra piwa.
Butelkowanie: 19.12.2017 (40 x 0,33L, 18 x 0,5L)
Zakładana ilość brzeczki: 20L
Finalna ilość brzeczki: 23L
Zakładane BLG: 12
Finalne BLG: 13
Poziom BLG po fermentacji: 4
Poziom alkoholu w gotowym piwie: 5%
Jeśli post zamieściłem w złym dziale, proszę o wyrozumiałość i przekierowanie. Jestem nowy w pisaniu postów
Comment