Nalot w fermentorze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kwachu1444
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.10
    • 13

    #1

    Nalot w fermentorze

    Witam,

    Zabrałem się w listopadzie za piwo imbirowe ciemne z ekstraktów. Ekstrakty były ciemny, pale ale i troszeczkę karmelowego. BLG początkowe 13 drożdże S04 chmiel Nugget no i sam dodatek 60g imbiru.
    Na początku byłem zaniepokojony smakiem bo imbir dawał po nosie że hej, ale myślę sobie "cierpliwości, przeżre się" i faktycznie imbir nieco odpuścił. Po fermentacji głośnej i cichej (razem 5 tygodni) piwo już nie pracuje, BLG stoi na 4 BLG. Było słodkie, ze aż mdlące więc zrobiłem herbatkę chmielową z Challengerem, który został mi z poprzedniej warki. Obawiam się jednak, że coś zaniedbałem i doszło do zakażenia. Dziś otwieram fermentor a na powierzchni cieczy znajduje się warstwa, jakby się zalało herbatę i zostawiło na noc, cieniutka lekko biaława, poruszyłem nią sparzoną chochlą i po zamieszaniu wraca ona na powierzchnie w postaci białych płatków, jakby ściętego białka czy co... Wiadomo co to konkretnie jest? Czy można to rozlać, czy piwo do sedesu?

    PS: W smaku i zapachu piwo jest poprawne.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Kwachu1444; 2017-12-26, 19:35.

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Du Bocq, Blanche de Namur Hop'n Spice
    darekd
    Znany witbier z dodatkiem imbiru a chmiel to Mosaic.

    4,5% alk.

    http://bocq.be/en/#biere-hop-n-spice

    Aromat - kolendra, imbir, lekko banan i chmiel
    Piana - zdecydowanie wysoka, trwała z kożuszkiem, zostaje na szkle
    Barwa - słomkowo-cytrynowy, zabielony...
    2022-08-05, 22:15
  • dadek
    Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
    dadek
    Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
    Start
    2024-10-15
    Koniec
    2024-10-15
    2024-10-16, 02:03
  • Kwachu1444
    Drożdże nie chcą ruszyć
    Kwachu1444
    Witam,
    Postanowiłem po raz ostatni zrobić piwo na ekstraktach, taki ala staut imbirowy na WES ciemnym i jasnym 1kg/1kg, nachmieliłem sobie nugget i wrzuciłem imbir. Brzeczkę po gotowaniu schłodziłem i jeszcze dla pewności (bo mi się termometr na fermentorze uszkodził) zostawiłem do...
    2018-09-05, 19:30
  • Petitpierre
    2024.07.05-07, Rzeszów, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
    Petitpierre
    Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
    2024-07-07, 17:28
  • wielgon
    Gose - infekcja?
    wielgon
    Cześć,
    Warzyłem ostatnio gose metodą kettle sour. Po standardowej procedurze przelałem do fermentora (w którym wcześniej warzyłem inne gose metodą zakwaszania w fermentorze), zadałem drożdże White Labs WLP029.
    Po dwóch tygodniach fermentacji (temperatura 22-25 C) na powierzchni...
    2017-08-08, 08:28
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...