Hej, przedstawiam moj plan pierwszego warzenia ktore jak wszystko sie uda bedzie jutro. Ma to byc IPA 14' blg, 20 litrow.
Słody-
Pale ale 4.2kg
Pszeniczny 0.4kg
Karmelowy 0.25 kg
Chmiele- ok 200g iunga, puławski, oktawia, cascade, chinook (czesc idzie na zimna).
Planuje zacierac na tego "lenia". Podgrzeje 15l wody do 71' wsypie slody i poczekam 90 min. Po negatywnej probie jodowej podgrzeje do 78' potrzymam kilka chwil i do filtracji. Bede wysladzal woda- ok 12 litrow w temp. 80', tylko kiedy przerwac to wysladzanie tak dokladnie jeszcze mam pytanie? Czy jak wyleje te 12 litrow czy moze wczesniej, a jesli tak to na co zwrocic uwagę? (Czytalem zeby wysladzac dopóty, dopóki woda wyslodkowa bedzie miala nie mniej niz 2 blg, ew. Planowana pojemnosc bedzie przekroczona o te 3 litry na gotowanie).
Gotowanie, chmielenie wiem jak zrobic bo przerabialem ekstrakty.
Dodam ze fermentowac bede danstarami w piwnicy w temp. ok 13-14 stopni.
Bardzo Was prosze o cenne rady
Słody-
Pale ale 4.2kg
Pszeniczny 0.4kg
Karmelowy 0.25 kg
Chmiele- ok 200g iunga, puławski, oktawia, cascade, chinook (czesc idzie na zimna).
Planuje zacierac na tego "lenia". Podgrzeje 15l wody do 71' wsypie slody i poczekam 90 min. Po negatywnej probie jodowej podgrzeje do 78' potrzymam kilka chwil i do filtracji. Bede wysladzal woda- ok 12 litrow w temp. 80', tylko kiedy przerwac to wysladzanie tak dokladnie jeszcze mam pytanie? Czy jak wyleje te 12 litrow czy moze wczesniej, a jesli tak to na co zwrocic uwagę? (Czytalem zeby wysladzac dopóty, dopóki woda wyslodkowa bedzie miala nie mniej niz 2 blg, ew. Planowana pojemnosc bedzie przekroczona o te 3 litry na gotowanie).
Gotowanie, chmielenie wiem jak zrobic bo przerabialem ekstrakty.
Dodam ze fermentowac bede danstarami w piwnicy w temp. ok 13-14 stopni.
Bardzo Was prosze o cenne rady
Comment