Pierwsze warzenie-czy mój plan jest dobry?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Anahan89
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.12
    • 26

    #1

    Pierwsze warzenie-czy mój plan jest dobry?

    Hej, przedstawiam moj plan pierwszego warzenia ktore jak wszystko sie uda bedzie jutro. Ma to byc IPA 14' blg, 20 litrow.
    Słody-
    Pale ale 4.2kg
    Pszeniczny 0.4kg
    Karmelowy 0.25 kg

    Chmiele- ok 200g iunga, puławski, oktawia, cascade, chinook (czesc idzie na zimna).

    Planuje zacierac na tego "lenia". Podgrzeje 15l wody do 71' wsypie slody i poczekam 90 min. Po negatywnej probie jodowej podgrzeje do 78' potrzymam kilka chwil i do filtracji. Bede wysladzal woda- ok 12 litrow w temp. 80', tylko kiedy przerwac to wysladzanie tak dokladnie jeszcze mam pytanie? Czy jak wyleje te 12 litrow czy moze wczesniej, a jesli tak to na co zwrocic uwagę? (Czytalem zeby wysladzac dopóty, dopóki woda wyslodkowa bedzie miala nie mniej niz 2 blg, ew. Planowana pojemnosc bedzie przekroczona o te 3 litry na gotowanie).
    Gotowanie, chmielenie wiem jak zrobic bo przerabialem ekstrakty.
    Dodam ze fermentowac bede danstarami w piwnicy w temp. ok 13-14 stopni.

    Bardzo Was prosze o cenne rady
    Ostatnia zmiana dokonana przez Anahan89; 2017-12-26, 20:41.
  • Anahan89
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.12
    • 26

    #2
    A i oczywiscie bardzo wazne pytanie- podczas warzenia na lenia do ile nie moze spasc ta temp. zacierania przez te 90min.?

    Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #3
      Jak wrzucisz słody do 71 stopni to wykończysz beta-amylazę i Ci nie odfermentuje - będziesz miał słodkie IPA. Lepiej wsypać do ok. 65-68 stopni, wymieszać dokładnie i dopiero ew. dolać wrzątku/podgrzać.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      • Anahan89
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2017.12
        • 26

        #4
        Ok, ale czy te prawie 5 kg słodu wsypane do 71' nie obniży temp wlasnie o te kilka stopni, powiedzmy do tych 68'?

        Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Teoretycznie tak. Temperatura może spaść o trzy stopnie, może spaść o jeden. 70 st. to już deaktywacja beta-amylazy. Zrobisz jak chcesz. Tylko pamiętaj żeby mieszać w trakcie wsypywania tak żeby mieć stałą temperaturę w całej toni.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          • Anahan89
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.12
            • 26

            #6
            Juz po zacieraniu, filtracji. Aktualnie czekam az sie zagotuje i wsypie chmiel. Po wsypaniu slodow do temp. 71' ta spadla do 68-67', takze sie udało

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 20:57
            • Serokomlak
              Islandia, Egilsstaðir, Fagradalsbraut 25, Austri Brugghús
              Serokomlak
              Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
              2024-10-27, 00:16
            • heckler
              Czechy, Káraný, U Vodárny 193, Vinohradský minipivovar Káraný
              heckler
              Na terenie dawnej fabryki sody we wsi Káraný w tym roku otwarto drugi browar pod szyldem Vinohradský. Zdolności produkcyjne praskiego browaru stały się niewystarczające i dlatego postanowili rozszerzyć produkcję . Właściciele zainwestowali w projekt ponad 100 milionów koron i będą mogli...
              2023-07-31, 12:11
            • pebejot
              Grecja, Ateny, Lemesou 3, Paragon Brewery
              pebejot
              Sporych rozmiarów browar regionalny z własnym wyszynkiem zlokalizowany z dala od centrum Aten, za to tuż przy stacji metra Agios Dimitrios czerwonej linii 2.
              Jest to otwarty w 2021 roku browar w stylu amerykańskim. Wszystko znajduje się w hangarze dawnej hali przemysłowej.
              Pół powierzchni...
              2024-06-28, 08:00
            • Serokomlak
              Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
              Serokomlak
              Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

              „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
              Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
              2024-11-03, 01:56
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...