Laktoza a blg. Pytanie.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Anahan89
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.12
    • 26

    #1

    Laktoza a blg. Pytanie.

    Hej, ponieważ nie znalazlem odpowiedzi jednoznacznej w internetach, spytam się Was o to ile laktoza podniesie blg w okolo 20 litrach brzeczki? Bede robil sweet stouta i na koniec gotowania planuje dodac 0,5kg laktozy.
    Chodzi mi glownie o zakonczenie fermentacji, tzn. Bedzie zapewne podwyzszone blg z racji niefermenowalnosci cukrow laktozy i chce wiedzieć ile rzeczywiscie blg bedzie mialo piwo.
    Czy da sie to jakos oszacowac?

    PS. Pisali ze 100g lakto to okolo 0,28' plato więcej, ale znowu na innym pisali ze juz 500g to ok 3'więcej, wiec jiz sie matematyka nie zgadza.

    Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    Prawie 2 blg
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2018-01-05, 15:32.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Anahan89
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.12
      • 26

      #3
      Czyli jak ma wyjsc 15' przed zadaniem drożdży, to zrobic zeby bylo 17', bo te 2' to laktoza? Czy zostawic na 15' czyki tak jakby bylo 13'? Troche dziwnie to brzmi, ale chyba dobrze rozumuje?


      Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10795

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Anahan89
        Czyli jak ma wyjsc 15' przed zadaniem drożdży, to zrobic zeby bylo 17', bo te 2' to laktoza? Czy zostawic na 15' czyki tak jakby bylo 13'? Troche dziwnie to brzmi, ale chyba dobrze rozumuje?
        Ale o so chozi?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Anahan89
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.12
          • 26

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          Ale o so chozi?
          Ma wyjsc 15'blg wg. przepisu. Wiec koncowe blg ma byc z laktoza lacznie (czyli wlasnie 15'- czyli 13'blg + ok. 2' od laktozy)?

          Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10795

            #6
            Tak, jak końcowe ma być 15 to uwarz 13 i dodaj laktoze
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Anahan89
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.12
              • 26

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              Tak, jak końcowe ma być 15 to uwarz 13 i dodaj laktoze
              Dziekuje Ci za odpowiedź. Jutro kolo 6 biore sie za warzenie

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • kronos1194
                Butelki (około 200szt.)
                kronos1194
                Dzień dobry wszystkim.
                Od 2014 roku zbierałem z różną częstotliwością butelki po piwie. Miałem tylko dwie zasady, którymi się kierowałem: piwo musiałem wypić ja i żadna etykieta nie mogła się powtarzać. Udało mi się uzbierać około 200 sztuk butelek. Różnych, regionalnych,...
                2024-04-01, 17:49
              • darekd
                SingleCut Beersmiths, Eric More Cowbell!
                darekd
                Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji

                Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%

                https://www.singlecut.com/

                Aromat - czekolada,...
                2025-02-02, 00:09
              • darekd
                BrewDog, Grind
                darekd
                Coffee Stout z kawą, laktozą i aromatami. 6%alk.

                Aromat - wyraźna nuta przypominająca mi ciasteczka Amaretti, słodkie migdały i odrobinę kawowej paloności
                Piana - wyższa, umiarkowana trwałość, dłuższa koronka
                Wysycenie - umiarkowane, lekko musuje
                Barwa -...
                2024-10-29, 02:20
              • darekd
                Kessel & Kelle, The 900 Ale
                darekd
                Jak już wspominałem Kessel&Kelle to naprawdę malutki browarek z Poczdamu (Brandenburgia). Powstał w 2022 r. i jego produkcja na 24 m2 wynosi około tysiąca butelek miesięcznie (a rozlewają do butelek 0,33 l.).

                Dodatkowo tu mamy do czynienia z rzadkim gatunkiem - kukurydziany...
                2024-10-28, 22:32
              • ART
                Około-świąteczny rozkład jazdy 2023
                ART
                - Ostatnie wysyłki w 2023 r. wychodzą od nas 21. grudnia

                - 22.12 - 01.01 - nieczynne

                - Od 2. stycznia 2024 - działamy normalnie​
                2023-12-18, 19:53
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...