Hej, ponieważ nie znalazlem odpowiedzi jednoznacznej w internetach, spytam się Was o to ile laktoza podniesie blg w okolo 20 litrach brzeczki? Bede robil sweet stouta i na koniec gotowania planuje dodac 0,5kg laktozy.
Chodzi mi glownie o zakonczenie fermentacji, tzn. Bedzie zapewne podwyzszone blg z racji niefermenowalnosci cukrow laktozy i chce wiedzieć ile rzeczywiscie blg bedzie mialo piwo.
Czy da sie to jakos oszacowac?
PS. Pisali ze 100g lakto to okolo 0,28' plato więcej, ale znowu na innym pisali ze juz 500g to ok 3'więcej, wiec jiz sie matematyka nie zgadza.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Chodzi mi glownie o zakonczenie fermentacji, tzn. Bedzie zapewne podwyzszone blg z racji niefermenowalnosci cukrow laktozy i chce wiedzieć ile rzeczywiscie blg bedzie mialo piwo.
Czy da sie to jakos oszacowac?
PS. Pisali ze 100g lakto to okolo 0,28' plato więcej, ale znowu na innym pisali ze juz 500g to ok 3'więcej, wiec jiz sie matematyka nie zgadza.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Comment