Pierwszy zacier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Charlie44
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.09
    • 43

    Pierwszy zacier

    Witam wszystkich!

    Planuję zrobić sobie w przyszłym tygodniu pierwszą warkę American wheat'a z zacieru, większość rzeczy już wiem ale pozostały dwa pytania i będę wdzięczny jeśli ktoś mi odpowie:

    a) Będę zamawiał takie drożdże

    i ponieważ pierwszy raz używać będę drożdży płynnych chciałbym się dowiedzieć jak je zadać żeby nie zepsuć. Obiło mi się o uszy że przed użyciem trzeba pognieść ale nie jestem ogólnie zaznajomiony z tematem więc proszę o wyjaśnienie jeśli można.

    b) Chłodzenie. Chcę się upewnić czy to głupi pomysł czy też nie jeśli wystawię garnek z brzeczką na balkon i zabezpieczę sitem (bo chyba nie można zakrywać przy chłodzeniu). Czy to ma sens czy to idiotyzm bo wyparuje cała woda?
    Jeśli idiotyzm to będę musiał chłodzić w wannie.

    Dzięki i pozdrawiam
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Charlie44 Wyświetlenie odpowiedzi

    b) Chłodzenie. Chcę się upewnić czy to głupi pomysł czy też nie jeśli wystawię garnek z brzeczką na balkon i zabezpieczę sitem (bo chyba nie można zakrywać przy chłodzeniu). Czy to ma sens czy to idiotyzm bo wyparuje cała woda?
    Jeśli idiotyzm to będę musiał chłodzić w wannie.
    Dlaczego ma wyparować woda i dlaczego nie przykrywać?Przymknij dekiel w wiadrze i wystaw na balkon
    ps odnośnie tych nowych saszetek drożdży to nie używałem
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Charlie44
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.09
      • 43

      #3
      Ok, dzięki.
      Myślałem że nie przykrywać bo nie można gotować pod przykryciem a jak daje się do chłodzenia to brzeczka jest jeszcze gorąca. No i też myślałem żeby chłodzić w garnku jeszcze przed przelaniem do fermentora żeby się nie oparzyć przy przelewaniu i żeby dopiero później odfiltrować chmieliny

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #4
        Jeśli zostawisz z chmielinami na balkonie to wzrośnie goryczka
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Charlie44
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2017.09
          • 43

          #5
          Jeśli dam 15g Citry na 45 min i dodam na 15 min 15g Mosaica, a później taką samą ilość tych chmieli po wyłączeniu palnika to może mi faktycznie wyjść prawie 40IBU tak jak wskazuje kalkulator w internecie?
          Chce zrobić American Wheat więc wiadomo że celuję w jakieś 20IBU

          Comment

          • k_s
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2017.05
            • 66

            #6
            Możesz chmiele wrzucić do woreczka muślinowego i po zakończeniu gotowania wyjąć worek z chmielinami i schłodzić garnek.

            Comment

            • Charlie44
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2017.09
              • 43

              #7
              Ok, wymyśliłem sobie tak że kupię chłodnicę i przy jej pomocy to schłodzę i teraz pytanie czy jak dam 10g citry i 10g mosaica na gotowanie (citra - 60min, mosaic - 15min) a później taki sam zestaw na te parę minut chłodzenia czy osiągnę około tych 20IBU?

              Comment

              • k_s
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2017.05
                • 66

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Charlie44 Wyświetlenie odpowiedzi
                Ok, wymyśliłem sobie tak że kupię chłodnicę i przy jej pomocy to schłodzę i teraz pytanie czy jak dam 10g citry i 10g mosaica na gotowanie (citra - 60min, mosaic - 15min) a później taki sam zestaw na te parę minut chłodzenia czy osiągnę około tych 20IBU?
                Przy 20l piwa tak, bedzie ok. 24IBU.

                Comment

                • Charlie44
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2017.09
                  • 43

                  #9
                  Dzięki bardzo, a jeszcze co do chłodnicy to dwie rzeczy mnie nurtują:



                  1)Piszą tu że należy kupić we własnym zakresie nakrętkę przyłączającą, to jak będę chciał to podłączyć do kranu to jeszcze jakąś nakrętkę muszę kupić? Przecież nie mam gwintu na kranie.

                  2) No i jeśli chodzi o dezynfekcje to wystarczy że włożę chłodnicę gdy brzeczka jeszcze będzie się gotowała i to wystarczy?

                  Comment

                  • k_s
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2017.05
                    • 66

                    #10
                    1) To już zależy do jakiego kranu chcesz podłączyć, ja np. korzystam z kranu z końcówką do węża ogrodowego.
                    2) Tak, 15 minut wystarczy

                    Comment

                    • Charlie44
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2017.09
                      • 43

                      #11
                      Dzięki, to już chyba wszystko wiem a czy wężyk mi podpasuje pod kran to już sobie później sprawdzę i coś pokombinuję

                      Comment

                      • Charlie44
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2017.09
                        • 43

                        #12
                        Ok, wszystko już zamówione i w sobotę biorę się za robotę aczkolwiek chciałbym jeszcze o coś zapytać:

                        1) Czy lepiej zrobić piwo na kranówie czy kupić parę butli źródlanej oazy (bez chloru itp. w przeciwieństwie do wody z kranu) ?

                        2) Czy zwrócić jakąś szczególną uwagę na filtrację przy zasypie 2kg pale ale i 2kg pszeniczny czy raczej nie będzie problemów?

                        3) U Kopyra widziałem że nie powinno się wysładzać poniżej 2 BLG. Chodzi o pomiar w temperaturze wysładzania (76*C) bez poprawki na temperaturę? Bo z tego co wiem 2 BLG w 76*C to faktycznie ponad 8

                        Comment

                        • sredstvom
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2015.10
                          • 362

                          #13
                          ad 1) To zalezy od tego, jaka masz wode. Jesli jestes w stanie napic sie swojej kranowki i nie jest jakas paskudna - to nie widze problemu. No chyba ze parametry wody (twardosc, kwasnosc itd.) kloca sie ze stylem piwa - ale tutaj musialbys juz badac wode. Ja swoje samogony robie na kranowce, przy czym u siebie mam wode wrecz genialna.

                          ad 2) Sraczwezyk ogarnie temat. Spuszczaj powolutku, to bedzie i czysto, i sprawnie.

                          ad 3) Pomiar splawikiem zawsze w +- 20*, czyli probke chlodzisz. To samo sie tyczy przyjetej wartosci granicznej 2 BLG. A w ogole to polecam refraktometr - ulatwia zycie

                          Milej zabawy!

                          PS. Uwazaj na tym forum ze slowem "Kopyr" we wszelkich odmianach - mozna zostac ukamienowanym
                          Last edited by sredstvom; 2018-04-05, 09:08.
                          Czy napija sie panowie piweczka?

                          Comment

                          • Charlie44
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2017.09
                            • 43

                            #14
                            Jestem w stanie napić się swojej kranówki ale parametrów nie znam.

                            Nie mam sraczwężyka, będę używał plastikowego wkładu filtracyjnego.

                            Dzięki za odpowiedź i za ostrzeżenie

                            Comment

                            • pegazus300
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2018.03
                              • 39

                              #15
                              Charlie44 ja jutro po pracy zamierzam warzyć swoją pierwszą warkę. Także pjona U mnie będzie wędzony red ale sh iunga na pierwszy ogień

                              PS planujesz cichą? Bo ja chyba odpuszczę i potrzymam na "burzliwej" z 15-17 dni.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X