No dobrze, czyli właśnie tak jak myślałem. Im cieplej tym słodziej ale musiałem chyba dać ciała z tym zacieraniem trochę i za bardzo mi spadła temperatura.
Więc już wiem że mój cel na sam początek zacierania to jakieś 71 - 72*C.
Pytanie tylko do jakiej dokładnie temperatury mam podgrzać 14 litrów wody aby po wsypaniu 4kg słodu ustaliła się właśnie temperatura 71* - 72*?
I trzeba jeszcze zrobić to tak aby nie dezaktywować enzymów (gdzieś czytałem że są aktywne aż do 80*)
Oraz wolałbym uniknąć podgrzewania wody ze słodem bo temperatura na dnie zawsze będzie trochę wyższa niż przy powierzchni i robi się lekkie zamieszanie z tym.
Więc już wiem że mój cel na sam początek zacierania to jakieś 71 - 72*C.
Pytanie tylko do jakiej dokładnie temperatury mam podgrzać 14 litrów wody aby po wsypaniu 4kg słodu ustaliła się właśnie temperatura 71* - 72*?
I trzeba jeszcze zrobić to tak aby nie dezaktywować enzymów (gdzieś czytałem że są aktywne aż do 80*)
Oraz wolałbym uniknąć podgrzewania wody ze słodem bo temperatura na dnie zawsze będzie trochę wyższa niż przy powierzchni i robi się lekkie zamieszanie z tym.
Comment