Przepis na najzwyklejszego RISa, porada.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Anahan89
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.12
    • 26

    #1

    Przepis na najzwyklejszego RISa, porada.

    Hej,
    męczy mnie moja luba, bo RIS to jej ulubiony styl piwa, zebym jej uwarzyl. Przymierzam sie do zrobienia 10 l, ale nie moge znalezc przepisu- chodzi mi o najzwyklejszy, bez udziwnien na wlasnie 10 l. Dodatkowo slyszalem o trudnosciach z fermentacja tak gestej brzeczki. Jakich drożdży uzyc. Prosilbym o zlote rady dla poczatkujacego, bo wiem ze styl trudny ale warty tej męki
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Na 10 l proponuję:
    4 kg pale ale
    0,5 kg carared
    0,3 kg pszeniczny czekoladowy
    0,2 kg carafa special
    0,3 kg płatki owsiane
    Jeśli chodzi o drożdże to najlepiej użyć sporej ilości świeżej gęstwy, ja miałem S-04 i wyszło bardzo dobre piwo.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • Anahan89
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.12
      • 26

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
      Na 10 l proponuję:
      4 kg pale ale
      0,5 kg carared
      0,3 kg pszeniczny czekoladowy
      0,2 kg carafa special
      0,3 kg płatki owsiane
      Jeśli chodzi o drożdże to najlepiej użyć sporej ilości świeżej gęstwy, ja miałem S-04 i wyszło bardzo dobre piwo.
      Wlasnie gestwy nie mam, wiec pytanie jak sie za to zabrac

      Comment

      • Joosto
        Porucznik Browarny Tester
        • 2015.12
        • 263

        #4
        Kup suche i ukręć solidny starter na mieszadle.

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Anahan89
          Wlasnie gestwy nie mam, wiec pytanie jak sie za to zabrac
          Zadać dwie saszetki drożdży.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          • Anahan89
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2017.12
            • 26

            #6
            Chociaz w sumie teraz fermentuje mi sweet stout, moze z niego gestwe? W sobote bede zlewal na cichą to moge pobrac. Mam jednak pytanie, bo nie pobieralem nigdy gestwy. Jak sie do tego zabrac i ile to moze poleŻeć w lodowce, na co uwazac?

            A jesli chodzi o przepis, jakie chmiele i ile ich na 10 l- kiedy wrzucić i ile gotowac?

            Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
            Ostatnia zmiana dokonana przez Anahan89; 2018-01-17, 12:23.

            Comment

            • filu_to_ja
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.08
              • 48

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Anahan89
              Jak sie do tego zabrac i ile to moze poleŻeć w lodowce, na co uwazac?
              Ja robie to tak: umyty sloik (np. po musztardzie) razem z lyzeczka zalewam woda i gotuje chwile (2-3min) w celu dezynfekcji, bezposrednio przed zlewaniem piwa na cicha. Po zlaniu od razu zbieram drozdze do sloika z resztka piwa i wstawiam do lodowki.
              Zdazalo mi sie uzyc gestwy majacej ok 4 miesiace i wszystko bylo ok.
              "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

              Comment

              • Anahan89
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.12
                • 26

                #8
                Okej, ile dej gestwy zadac do 10 l? Pobierac gestwe z gory tego osadu drozdzy czy nie ma roznicy? Gdzie sa bardziej zywotne ?
                ponownie pytanie odnosnie przepisu i chmieli- ile ich dac i jakie, na jaki czas gotowania?

                Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

                Comment

                • filu_to_ja
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.08
                  • 48

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Anahan89
                  Okej, ile dej gestwy zadac do 10 l?
                  Ja bym dal 2-3 lyzeczki gestwy.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Anahan89
                  Pobierac gestwe z gory tego osadu drozdzy czy nie ma roznicy? Gdzie sa bardziej zywotne ?
                  Jasne-zywe, ciemne- martwe drozdze. Zbierasz glownie wierzchnia warstwe z placka drozdzy na dnie fermentora, ale bez przesady z dokladnoscia. Po stoucie placek z drozdzy bedzie caly ciemny wiec po prostu nie zbieraj z dna. Gestwa sama sie ulozy w sloiku, martwe pojda od razu na dno, zywe drozdze beda wolniej opadac.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Anahan89
                  Ponownie pytanie odnosnie przepisu i chmieli- ile ich dac i jakie, na jaki czas gotowania?
                  RISa nie robilem, rzuc okiem na przepisy z https://beerrecipes.org i cos wybierz
                  "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"

                  Comment

                  • Jimmy_jb
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.11
                    • 911

                    #10
                    Na taką ilość piwa 20 Plato potrzeba 200 ml gęstwy. Górna warstwa to najbardziej zmutowane drożdże. Dolna to martwe. Najlepsze są pośrodku. Zbierz z pół litra gęstwy i wstaw do lodówki, powinno się rozwarstwić. Przed zadaniem do brzeczki wylej górną warstwę i nie wlewaj dolnej.
                    Z chmielami to zależy co chcesz uzyskać: ile goryczki, ile smaku, czy ma być klasycznie czy nowofalowo.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2018-01-18, 23:15.
                    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                    Comment

                    • Anahan89
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2017.12
                      • 26

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb
                      Na taką ilość piwa 20 Plato potrzeba 200 ml gęstwy. Górna warstwa to najbardziej zmutowane drożdże. Dolna to martwe. Najlepsze są pośrodku. Zbierz z pół litra gęstwy i wstaw do lodówki, powinno się rozwarstwić. Przed zadaniem do brzeczki wylej górną warstwę i nie wlewaj dolnej.
                      Z chmielami to zależy co chcesz uzyskać: ile goryczki, ile smaku, czy ma być klasycznie czy nowofalowo.
                      Wolałbym klasycznie, oleiscie itp.

                      Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

                      Comment

                      • Jimmy_jb
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.11
                        • 911

                        #12
                        To polecam 20-30 g jakiegoś klasycznego chmielu kontynentalnego (Marynka, Magnum, Perle) na goryczkę i tyle samo albo trochę więcej na smak - tu może być jakiś brytyjski (Challenger, Fuggles).
                        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                        Comment

                        • Ayodele
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2016.04
                          • 25

                          #13
                          A jak długo trwa cały proces , łącznie z leżakowaniem ?
                          Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
                          - William Faulkner

                          Comment

                          • Jimmy_jb
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.11
                            • 911

                            #14
                            Fermentacja jakieś 3 tygodnie. Leżakowanie według uznania: można pić tydzień od butelkowania, można pół roku. U mnie to było jakieś 2-3 miesiące i piwo było bardzo dobre.
                            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • Latarnik
                              Najlepsza NEIPA swiata - przepis
                              Latarnik
                              Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
                              Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


                              Tree House Brewing Company: Julius clone


                              (5 gallons/19 L, all-grain)
                              ...
                              2022-03-19, 22:31
                            • Flino
                              Jak czytać przepis ?
                              Flino
                              Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                              1. Składniki:
                              • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                              • monachijski Litovel 0,9 kg;
                              • karmel jasny 0,5 kg
                              • caraaroma 0,35;
                              • chmiel Marynka granulat 40 g;
                              • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                              • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                              2....
                              2021-11-17, 10:49
                            • Jakubdan
                              Porada dla nowicjusza
                              Jakubdan
                              Cześć, wazę swoje pierwsze piwo z brekwitu Gozdawa Amber Lager i mam pytanie bo nie wiem czy do końca wszystko dobrze robię. Wszystko zrobiłem tak jak pisze w instrukcji na początku fermentacji było 14-15 blg trzymałem przez 48h w 21* a następnie schłodziłem, ze względu ze nie miałem żadnego...
                              2021-09-30, 21:16
                            • balon91
                              porada dotycząca temperatury
                              balon91
                              Witam serdecznie.
                              Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                              Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                              Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                              2021-07-10, 13:47
                            • dadek
                              Neißstraße 8, Bierblume Hausbrauerei
                              dadek
                              Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
                              2023-04-27, 02:48
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...