Fermentacja główna a wskazania multimetru

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ZacnyGregori
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.01
    • 1

    Fermentacja główna a wskazania multimetru

    Witam wszystkich,
    Tak w skrócie, jestem Grzesiek, od dłuższego czasu przymierzałem się do produkcji własnego piwa (od dłuższego czasu pijam regionalne i kraftowe),aż w końcu to się udało, aktualnie pierwsze piwo leżakuje w fermentatorze i oczekuje na rozlanie.

    Moje pytanie dotyczy dokładnego czasu rozlania piwa do butelek. Przejrzałem wiele tematów na forum ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na swój "problem".
    Aktualnie mija 7 dzień fermentacji głównej, a piwo dalej fermentuje. Według instrukcji piwo powinienem już rozlać, według was i waszego doświadczenia w innych tematach lepiej je jeszcze pozostawić do dofermentowania. Sprawdziłem dziś zawartość cukru i wskazało mi 1-1,5 BLG. Bąbelki z rurki fermentacyjnej aktualnie występują co 30-40sek i bardzo powoli zanikają. Fermentacja cicha odpada - niestety nie mam jeszcze drugiego fermentatora.

    Standardowy zestaw dla początkujących: brewkit Eu Lager Coopers + cukier.
    Temp. fermentacji: 20-21*C

    Jakie jest wasze zdanie? Czekać czy rozlewać?
    Dziękuję za odpowiedź

    Zdjęcie piwa w multimetrze:

    (Spuszczane z kranika, bąbelki już zeszły, widać już małą klarowność i unoszący się osad)
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Wywal rurkę i instrukcję
    Dziwny to lager fermentujący w ponad 20'C. "cichą możesz przeprowadzić w tym samym wiadrze, zostaw po prostu piwo na kolejny tydzień.
    Last edited by anteks; 2018-01-20, 19:52.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    Przetwarzanie...
    X