Witam wszystkich,
Tak w skrócie, jestem Grzesiek, od dłuższego czasu przymierzałem się do produkcji własnego piwa (od dłuższego czasu pijam regionalne i kraftowe),aż w końcu to się udało, aktualnie pierwsze piwo leżakuje w fermentatorze i oczekuje na rozlanie.
Moje pytanie dotyczy dokładnego czasu rozlania piwa do butelek. Przejrzałem wiele tematów na forum ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na swój "problem".
Aktualnie mija 7 dzień fermentacji głównej, a piwo dalej fermentuje. Według instrukcji piwo powinienem już rozlać, według was i waszego doświadczenia w innych tematach lepiej je jeszcze pozostawić do dofermentowania. Sprawdziłem dziś zawartość cukru i wskazało mi 1-1,5 BLG. Bąbelki z rurki fermentacyjnej aktualnie występują co 30-40sek i bardzo powoli zanikają. Fermentacja cicha odpada - niestety nie mam jeszcze drugiego fermentatora.
Standardowy zestaw dla początkujących: brewkit Eu Lager Coopers + cukier.
Temp. fermentacji: 20-21*C
Jakie jest wasze zdanie? Czekać czy rozlewać?
Dziękuję za odpowiedź
Zdjęcie piwa w multimetrze:
(Spuszczane z kranika, bąbelki już zeszły, widać już małą klarowność i unoszący się osad)
Tak w skrócie, jestem Grzesiek, od dłuższego czasu przymierzałem się do produkcji własnego piwa (od dłuższego czasu pijam regionalne i kraftowe),aż w końcu to się udało, aktualnie pierwsze piwo leżakuje w fermentatorze i oczekuje na rozlanie.
Moje pytanie dotyczy dokładnego czasu rozlania piwa do butelek. Przejrzałem wiele tematów na forum ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na swój "problem".
Aktualnie mija 7 dzień fermentacji głównej, a piwo dalej fermentuje. Według instrukcji piwo powinienem już rozlać, według was i waszego doświadczenia w innych tematach lepiej je jeszcze pozostawić do dofermentowania. Sprawdziłem dziś zawartość cukru i wskazało mi 1-1,5 BLG. Bąbelki z rurki fermentacyjnej aktualnie występują co 30-40sek i bardzo powoli zanikają. Fermentacja cicha odpada - niestety nie mam jeszcze drugiego fermentatora.
Standardowy zestaw dla początkujących: brewkit Eu Lager Coopers + cukier.
Temp. fermentacji: 20-21*C
Jakie jest wasze zdanie? Czekać czy rozlewać?
Dziękuję za odpowiedź
Zdjęcie piwa w multimetrze:
(Spuszczane z kranika, bąbelki już zeszły, widać już małą klarowność i unoszący się osad)
Comment