Pszeniczne a zacieranie na lenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Anahan89
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.12
    • 26

    Pszeniczne a zacieranie na lenia

    Hej, mam pytanie odnosnie zacierania pszenicznego na tzw. Lenia. Czy piwo wyjdzie?. Slyszalem ze wazna jest ta przerwa ferulikowa ktora wyciaga te charakterystyczne aromaty, a wygodniej byloby mi poprostu sypnac slod i odczekać te kilkadziesiat minut. Prosze o wasze porady, opinie jak widzicie sens takiego zacierania i czy wogole wyjdzie. Pozdrawiam

    Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
  • kjaros
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2007.03
    • 378

    #2
    Wyjdzie. Najważniejsza będzie temperatura fermentacji. To wtedy powstaje najwięcej aromatów typowych dla piwa pszenicznego.
    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

    Comment

    • Anahan89
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.12
      • 26

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kjaros Wyświetlenie odpowiedzi
      Wyjdzie. Najważniejsza będzie temperatura fermentacji. To wtedy powstaje najwięcej aromatów typowych dla piwa pszenicznego.
      Temperatura fermentacji to okolo 13-15 stopni, tyle mam w piwnicy

      Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

      Comment

      • Joosto
        Porucznik Browarny Tester
        • 2015.12
        • 263

        #4
        Drożdże, szanowny kolego, jakie drożdże ?
        Coś Ci wyjdzie. Pytanie co chcesz uzyskać ?

        Comment

        • Anahan89
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.12
          • 26

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Joosto Wyświetlenie odpowiedzi
          Drożdże, szanowny kolego, jakie drożdże ?
          Coś Ci wyjdzie. Pytanie co chcesz uzyskać ?
          Hmmm, robie pierwszy raz wiec nie wiem jakie. Jakie polecasz?

          A piwo dokladnie nie wiem jakie jeszcze zrobie, ale na bazie pszenicy chce sprobowac. Moze klasyczna pszenica moze cos po amerykansku, nie wiem jeszcze. Rozumiem jednak ze to raczej jeden rodzaj drozdzy jesli mowa o pszeniczniakach?

          Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
          Ostatnia zmiana dokonana przez Anahan89; 2018-01-23, 10:21.

          Comment

          • Joosto
            Porucznik Browarny Tester
            • 2015.12
            • 263

            #6
            Jeśli American Wheat, to polecam Danstar Notthingham - bardzo wdzięczne i nie będzie kłopotu z temp. fermentacji/refermentacji.
            Jeśli jakaś inna pszenica to Safbrew WB-06 , w tej dolnej granicy temp. wyjdzie więcej nut przyprawowych/goździkowych (przynajmniej z założenia )
            To tak na szybko, co mi przychodzi do głowy.

            Comment

            • Anahan89
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2017.12
              • 26

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Joosto Wyświetlenie odpowiedzi
              Jeśli American Wheat, to polecam Danstar Notthingham - bardzo wdzięczne i nie będzie kłopotu z temp. fermentacji/refermentacji.
              Jeśli jakaś inna pszenica to Safbrew WB-06 , w tej dolnej granicy temp. wyjdzie więcej nut przyprawowych/goździkowych (przynajmniej z założenia )
              To tak na szybko, co mi przychodzi do głowy.
              Danstary mam sprawdzone juz i jestem zadowolony, jesli bedzie cos innego niz american wheat to skorzystam z tych drożdży co napisales
              Ostatnia zmiana dokonana przez Anahan89; 2018-01-23, 10:42.

              Comment

              • kjaros
                Porucznik Browarny Tester
                🍼
                • 2007.03
                • 378

                #8
                Do American Wheat musisz użyć drożdży "górnych" o neutralnym profilu np. US-05, Danstar Notthingham lub odpowiedniki.
                Do klasycznego niemieckiego weizena musisz użyć drożdży dedykowanych np. WB-06, Mauribrew Weiss, BAVARIAN WHEAT M20. Jednak przy temperaturze 13-15 stopni będziesz zawiedziony efektem. Piwo wyjdzie mało pszeniczne.
                Teraz masz dobre warunki na American Wheat. Wiosną jak temperatura wzrośnie ugotujesz sobie weissbiera.
                Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                Comment

                • Anahan89
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2017.12
                  • 26

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kjaros Wyświetlenie odpowiedzi
                  Do American Wheat musisz użyć drożdży "górnych" o neutralnym profilu np. US-05, Danstar Notthingham lub odpowiedniki.
                  Do klasycznego niemieckiego weizena musisz użyć drożdży dedykowanych np. WB-06, Mauribrew Weiss, BAVARIAN WHEAT M20. Jednak przy temperaturze 13-15 stopni będziesz zawiedziony efektem. Piwo wyjdzie mało pszeniczne.
                  Teraz masz dobre warunki na American Wheat. Wiosną jak temperatura wzrośnie ugotujesz sobie weissbiera.
                  13-15' stopni to malo na klasyka, a ew. 19-20 byloby lepiej? Bo moglbym w sumie w toalecie przefermentowac. Dobry pomysl? Gorna fermentacja i dolna w tej temp, czy moze byc tylko gorna a dolna juz do piwnicy do chlodniejszego?

                  Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

                  Comment

                  • kjaros
                    Porucznik Browarny Tester
                    🍼
                    • 2007.03
                    • 378

                    #10
                    Drożdże dedykowane do niemieckich piw pszenicznych w temperaturze 19-20° C wyprodukują więcej aromatów goździkowych. Przewaga aromatów bananowych będzie w temperaturze 23-24° C. W fermentację dolną możesz się pobawić gdy w piwnicy będziesz miał stabilną temperaturę 10-12° C.
                    Toaletę stanowczo odradzam. W czasie spuszczania wody w kiblu do powietrza przedostają się aerozole bogate w bakterie kałowe.
                    Polecam Ci ugotować American Wheat bo masz teraz idealne warunki (15° C) na czystą fermentację górną. Z weizenem poczekaj aż temperatura wzrośnie do 20° C.
                    Jak się wkręcisz w piwowarstwo to się zaopatrzysz w sprzęt do regulacji temperatury fermentacji.
                    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                    Comment

                    • Anahan89
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2017.12
                      • 26

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kjaros Wyświetlenie odpowiedzi
                      Drożdże dedykowane do niemieckich piw pszenicznych w temperaturze 19-20° C wyprodukują więcej aromatów goździkowych. Przewaga aromatów bananowych będzie w temperaturze 23-24° C. W fermentację dolną możesz się pobawić gdy w piwnicy będziesz miał stabilną temperaturę 10-12° C.
                      Toaletę stanowczo odradzam. W czasie spuszczania wody w kiblu do powietrza przedostają się aerozole bogate w bakterie kałowe.
                      Polecam Ci ugotować American Wheat bo masz teraz idealne warunki (15° C) na czystą fermentację górną. Z weizenem poczekaj aż temperatura wzrośnie do 20° C.
                      Jak się wkręcisz w piwowarstwo to się zaopatrzysz w sprzęt do regulacji temperatury fermentacji.
                      Okej, dzieki za porade. A jeszcze zbocze z tematu dopytam o dolniaki. W piwnicy temp w innym miejacu jest okolo 11-12'. Czy daloby rady ukrecic z powodzeniem jakiegos pilsa/lagera? Byloby to cos nowego w moim dorobku a nigdy dolniakow nie robilem i jestem ciekaw czy drozdze dadza rade jakos fajnie odfermentowac.

                      Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

                      Comment

                      • kjaros
                        Porucznik Browarny Tester
                        🍼
                        • 2007.03
                        • 378

                        #12
                        11-12° C to optymalne warunki do dolnej fermentacji.
                        Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10788

                          #13
                          Temperatury fermentacji piw pszenicznych to bierzecie z własnego doświadczenia czy z książek? Te goździki i banany to też z doświadczenia czy wyczytane?
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Anahan89
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2017.12
                            • 26

                            #14
                            No ja wlasnie potrzebuje wskazowek, bo chcialbym zeby wyszlo dobrze to piwo. anteks masz jakies wskazówki?

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10788

                              #15

                              Tu medalowa pszenica fermentowana w 16'C. Moim zdaniem fermentacja w temp powyżej 23'C to nie będą banany tylko guma balonowa
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X