Pierwsza wareczka cielaczka:)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cielaczek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.01
    • 3

    Pierwsza wareczka cielaczka:)

    Cześć wszystkim piwowarom i piwoszom,
    W niedziele w południe nastawiłem pierwsze piwko z brewkitu (IPA), niestety rodzaju drożdży nie pamiętam, ale przy re hydratyzacji drożdży była ładna pianka, więc żywe (temperatura wody <30stopni). Wieczorem zaczęło ostro bulgotać w rurce, ciągle co 3-5 sekund. Piwo miało 24 stopnie, więc zacząłem je schładzać. Wczoraj popołudniu już bulgotało rzadziej a piwo miało temp ~20-21, aż wieczorem przestało bulgotać a cała piana z piwa zniknęła(której nie było za dużo i na początku, może z 1cm). Dziś przez 1h godzinę jak byłem w pomieszczeniu z fermentatorem zabulgotało tylko raz. Piwo ma ~19,5 stopnia. Przy nastawianiu było 10 blg, dziś robiłem pomiar to ~3 blg. Poniżej zdjęcie jak to wygląda. Na powierzchni pływają jakieś "farfocle". Zapach nie jest jakiś cuchnący, trochę czuć "smrodek" ale to w końcu fermentacja (tak mi się wydaję ).

    A moje pytania:
    1. Czy coś się mogło "zepsuć" w piwie - brak piany i bulgotania czy po prostu fermentacja burzliwa już się skończyła (przez początkową temperaturę)? Czy coś mam z tym zrobić, np. nowe drożdże zadać (mam zapasowe drożdże Bulldog B5 American West)?
    2. Czy potrzymać do soboty/niedzieli i przelać na fermentację cichą? Ile powinna trwać fermentacja cicha? Pewnie aż się sklaruję, ale fajnie byłoby jakby ktoś określił przybliżony czas 1-2 tyg?
    3. Czy te zanieczyszczenia to normalne?

    Na razie te pytania mnie nurtują najbardziej, z czasem pewnie będzie ich więcej
    Attached Files
  • k_s
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.05
    • 66

    #2
    1. Przy tak niskim blg początkowym i tak wysokiej temperaturze fermentacji to burzliwa raczej się już skończyła
    2. Możesz potrzymać do soboty, a potem przelać na cichą. Na cichej jedni trzymają piwo tydzień, inni 2. Jak lepiej nie wiem.
    3. Normalne, widać pływające chmieliny i trochę białej piany (pleśń to raczej nie jest ).

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #3
      Zostaw tak jak jest na tydzień, nie przelewaj, nie grzeb już w tym. Po tygodniu sprawdź kontrolnie blg i lej do butelek.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      • cielaczek
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2018.01
        • 3

        #4
        Czyli w ogóle już nie przelewać na cichą ? Chodzi też o to aby zmniejszyć ryzyko granatów ;>

        A leżakowanie, jaki czas minimum ? Czytałem że gazuję się ~tydzień, a min. 3-4tyg do spożycia, ale wiadomo im dłużej tym lepiej
        Ostatnia zmiana dokonana przez cielaczek; 2018-01-31, 15:51.

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Przelewanie na cichą, zwłaszcza tak słabego piwa, nie ma żadnego sensu - tylko ryzykujesz zakażenie. Po zabutelkowaniu nagazuje się w parę dni (3 - 5) zależnie od tego jak żywotne będą drożdże po fermentacji. A kiedy zaczniesz pić to Twoja indywidualna sprawa, wcale nie musisz czekać kilka tygodni
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          • cielaczek
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2018.01
            • 3

            #6
            Słabego - mam rozumieć niskie blg na początku? Co jest powodem tego i co zrobić przy następnej warce aby to polepszyć?

            Czy mogę ufać miarkom do cukru/glukozy - 1 miarka na 0,5l piwa. Ile około gram glukozy na 1 litr powinienem przyjąć - 0,6g? Czy dodawać glukozę bezpośrednio do butelki z piwem? Mnie bardziej przekonuje roztwór odpowiedniej ilości glukozy z odrobiną wody w drugim fermentatorze i przelanie(przy pomocy wężyka, aby nie przelać osadu) do niego piwa w celu dokładnego wymieszania.

            Comment

            • Jimmy_jb
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.11
              • 911

              #7
              Niskie blg czyli dodałeś za mało ekstraktu słodowego/cukru albo za dużo wody. Jeśli chcesz mieć mocniejsze, bardziej treściwe piwo to dajesz więcej surowców albo zmniejszasz objętość.
              Glukoza może być, ale zwykły biały cukier też dobrze się sprawdza. Tutaj masz kalkulator: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation
              Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2018-01-31, 23:04.
              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

              Comment

              Przetwarzanie...
              X