ABC wymrażania i leżakowania

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maska
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.01
    • 1

ABC wymrażania i leżakowania

Hej,

Plan jest taki: kilka butelek z porterem, wymrożenie, leżakowanie z suszonymi owocami. Pojawiają się pytania:

W jakiej kolejności należy wykonać tą procedurę.

1. Najlepiej najpierw wymrozić, a dopiero później leżakować?

2. Jak leżakować? Wrzucić napitek do jakiegoś peta z owocem, a później do butelki. Jakieś zabezpieczenie przed zepsuciem? Należy jakoś zabezpieczyć piwo?

3. Jak butelkować końcowy produkt. Mam zamiar pakować w butelki z kapslem ceramicznym. Należy, jakoś pasteryzować?

Z góry dzięki za odp i ewentualną wyrozumiałość (choć znając życie o to ostatnie będzie ciężko :P )
  • Shamsh77
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.11
    • 5

Robiłem by tak
    najpierw by leżakował z owocami (ale potrzebne ich zdezynfekować bo możesz zarazić piwo) potem zdjąć z drożdży i zanurzenie.
    potem wymrożenie .
    i kiedy będziesz butelkować potrzebne dodać swieze drożdże

Comment

Related Topics

Collapse

• pietrus96
      Osad w butelkach
      pietrus96
      Cześć,
      dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
      2024-01-13, 21:24
    • heckler
      Bernartice- Buková, Buková 110, Akciový Pivovar Albert Michler
      heckler
      Albert Michler Akciový Pivovar powstał we wsi Buková koło Bernartic w Jesenicach. Pomysł otwarcia browaru narodził się w 2021 roku, a pierwsza warka była gotowa w czerwcu tego roku. Generalnie nazwa Albert Michler kojarzona jest z mocniejszymi trunkami, takimi jak likiery, oraz rumy klasy premium....
      2023-09-13, 08:39
    • dadek
      Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
      dadek
      Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
      2023-05-16, 01:44
    • bartek90
      Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
      bartek90
      Cześć wszystkim,
      jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
      Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
      2020-05-14, 13:41
    • dadek
      Dolní Dunajovice, Mlýnská, Pivovar Wild Creatures
      dadek
      To bez wątpienia najbardziej oryginalny i jedyny taki browar w České Republice. Małżeństwo Jitka i Libor Ilčíkoví z piwami Wild Creatures dali się po raz pierwszy poznać polskim spijaczom sztosów na festiwalu Beer Geek Madness w listopadzie 2019 roku. Wtedy to odbywał się on pod hasłem...
      2022-09-08, 03:08
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...