ABC wymrażania i leżakowania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maska
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.01
    • 1

    ABC wymrażania i leżakowania

    Hej,

    Plan jest taki: kilka butelek z porterem, wymrożenie, leżakowanie z suszonymi owocami. Pojawiają się pytania:

    W jakiej kolejności należy wykonać tą procedurę.

    1. Najlepiej najpierw wymrozić, a dopiero później leżakować?

    2. Jak leżakować? Wrzucić napitek do jakiegoś peta z owocem, a później do butelki. Jakieś zabezpieczenie przed zepsuciem? Należy jakoś zabezpieczyć piwo?

    3. Jak butelkować końcowy produkt. Mam zamiar pakować w butelki z kapslem ceramicznym. Należy, jakoś pasteryzować?

    Z góry dzięki za odp i ewentualną wyrozumiałość (choć znając życie o to ostatnie będzie ciężko :P )
  • Shamsh77
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.11
    • 5

    #2
    Robiłem by tak
    najpierw by leżakował z owocami (ale potrzebne ich zdezynfekować bo możesz zarazić piwo) potem zdjąć z drożdży i zanurzenie.
    potem wymrożenie .
    i kiedy będziesz butelkować potrzebne dodać swieze drożdże

    Comment

    Przetwarzanie...
    X