zakażenie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jendrush
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.09
    • 4

    #1

    zakażenie?

    Witam, proszę o pomoc bo chyba coś poszło nie tak. Zrobiłem AIPĘ, miałem płynne drożdże, ale nie doczytałem że one potrzebują czasu... Piwo nie ruszyło przez 1,5 dnia, więc wysypałem na wierzch suche drożdże. Ruszyło. Czas na burzliwąminął, blg jest ok, ale... z kranika leci piwo z odrobinkami drożdzy w formie kaszy. Na wierzchu jest kilkanaście bryłek wygladających jak mały popcorn. Smak- lekka apteka.
    Pytanie: kibel, zlać, czy czekać?
    Pozdro, dzięki!
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Zlej na cichą, daj mu trochę czasu. Za dwa tygodnie zobacz co i jak.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • jendrush
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.09
      • 4

      #3
      dzięki!

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5618

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jendrush
        ale... z kranika leci piwo z odrobinkami drożdzy w formie kaszy.
        Nie zlewaj piwa przez kranik w trakcie fermentacji. Między pierwszą a drugą próbką pobraną przez kranik nie jesteś w stanie go doczyścić w każdym zakamarku.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • sredstvom
          Porucznik Browarny Tester
          • 2015.10
          • 362

          #5
          Pozwolilbym sobie nawet doprecyzowac po Maggyk - nie zlewaj piwa w ogole podczas fermentacji. A juz zwlasza przez kranik.
          Czy napija sie panowie piweczka?

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Darins
            Czy to zakazenie?
            Darins
            Na powierzchni troche plamek, w smaku czuc kwasowosc, nie wiem jak moglo sie zakazic, moze przez kranik? Nie otwieralem, robilem na poczatku lipca, moze dzikusy?


            https://images90.fotosik.pl/527/35255391a88c49de.jpg
            2021-08-10, 17:56
          • krzysztoft
            fermentacja burzliwa czy zakażenie?
            krzysztoft
            Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
            2019-04-01, 00:18
          • Komos92
            Czy to zakażenie?
            Komos92
            Witam, fermentuję już któreś z kolei piwo z brewkita i tym razem zauważyłem niemiłą niespodziankę. To trzeci dzień fermentacji, a z rurki fermentacyjnej wydobywa się dość ostry zapach siarkowodoru (pierwszego i drugiego dnia go nie było). Po otwarciu fermentora zauważyłem, że na powierzchni...
            2018-09-03, 14:50
          • Ahumba
            Fojutowo 7a, Zajazd Fojutowo
            Ahumba
            Od kilku lat istnieje browar w pobliżu drogi między Tleniem a Czerskiem. Zlokalizowany jest obok ośrodka wypoczynkowego ze sporą atrakcją dla dzieci wodnym parku. Przy złej pogodzie można pomoczyć się pod dachem a zimą podobno działa nawet wyciąg narciarski. Restauracja z browarem jest koło...
            2024-07-19, 20:14
          • Prusak
            Pernauer, Kuldne
            Prusak
            Browar z Parnawy. Lager o zawartości alkoholu 4,7%, ekstrakt nie podany.
            Barwa ciemnożółta intensywna, piana dziurawa, nie osadza się na szklle, szybko opada.
            Aromat wyraźnie słodowo-zbożowy. W smaku dominują nuty słodowe, nieułożone, goryczka śladowa.
            Słabe.
            ...
            2024-05-09, 15:05
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...