Witam wszystkich forumowiczów,
Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
Całość zagotowana i wymieszana z wodą źródlaną z biedry do objętości ok 21L. Drożdże górnej fermentacji- z zestawu- o nazwie kuivahiva lub podobnej, zrehydratyzowane w temp ok 25 st. C. Dodane do brzeczki o podobnej temp. Gęstość brzeczki nastawnej 10,5 st. BLG, Temperatura fermentacji od 24 stopni C na początku do 22 st C na koniec. Fermentacja burzliwa trwała 7 dni, choć naprawdę burzliwa była przez pierwsze 48h a reszta czasu to duży spokój.
Przeczytałem sporo tematów, czytałem poradniki i znalazłem odpowiedź na moją wątpliwość w poradniku FAQ :
Ile powinno wynosić końcowe blg (ekstrakt końcowy)? Od czego to zależy?
Zależy od użytych surowców, początkowego ekstraktu, drożdży, sposobu zacierania.
Typowe piwa odfermentowują do ok 2-3blg, brewkity niżej.
i już wiem że moje piwo nie odfermentowało tak mocno, bo pomiar po 7 dniach fermentacji burzliwej wykazał ok 4 st. BLG.
Dziś przelałem piwo na fermentację cichą licząc że BLG nieco spadnie.
Proszę Was o odpowiedzi na następujące pytania:
1. Czy jeśli po fermentacji cichej pozostanie 4 BLG to mogę butelkować ze standardowym dodatkiem cukru do refermentacji bez żadnego ryzyka?
2. Czy niski stopień odfermentowania może być skutkiem tego, że nie zamieszałem brzeczki po zadaniu drożdży ?
3. Czy robiliście piwo z brew- kita Finlandia Lager ? Chodzi mi o wrażenia smakowa. Próbowałem młodego piwa po pomiarze BLG przed fermentacją cichą i mam wrażenie że jest jakieś cienkie, pomimo zastąpienia cukru ekstraktem. Zastanawiam się, czy moja niska ocena nie jest efektem tego, że jestem wielbicielem IPA oraz pilznera, które niemal codzień piję.
Mam nadzieję, że wyszło składnie
Pozdrawiam
Marcin
Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
Całość zagotowana i wymieszana z wodą źródlaną z biedry do objętości ok 21L. Drożdże górnej fermentacji- z zestawu- o nazwie kuivahiva lub podobnej, zrehydratyzowane w temp ok 25 st. C. Dodane do brzeczki o podobnej temp. Gęstość brzeczki nastawnej 10,5 st. BLG, Temperatura fermentacji od 24 stopni C na początku do 22 st C na koniec. Fermentacja burzliwa trwała 7 dni, choć naprawdę burzliwa była przez pierwsze 48h a reszta czasu to duży spokój.
Przeczytałem sporo tematów, czytałem poradniki i znalazłem odpowiedź na moją wątpliwość w poradniku FAQ :
Ile powinno wynosić końcowe blg (ekstrakt końcowy)? Od czego to zależy?
Zależy od użytych surowców, początkowego ekstraktu, drożdży, sposobu zacierania.
Typowe piwa odfermentowują do ok 2-3blg, brewkity niżej.
i już wiem że moje piwo nie odfermentowało tak mocno, bo pomiar po 7 dniach fermentacji burzliwej wykazał ok 4 st. BLG.
Dziś przelałem piwo na fermentację cichą licząc że BLG nieco spadnie.
Proszę Was o odpowiedzi na następujące pytania:
1. Czy jeśli po fermentacji cichej pozostanie 4 BLG to mogę butelkować ze standardowym dodatkiem cukru do refermentacji bez żadnego ryzyka?
2. Czy niski stopień odfermentowania może być skutkiem tego, że nie zamieszałem brzeczki po zadaniu drożdży ?
3. Czy robiliście piwo z brew- kita Finlandia Lager ? Chodzi mi o wrażenia smakowa. Próbowałem młodego piwa po pomiarze BLG przed fermentacją cichą i mam wrażenie że jest jakieś cienkie, pomimo zastąpienia cukru ekstraktem. Zastanawiam się, czy moja niska ocena nie jest efektem tego, że jestem wielbicielem IPA oraz pilznera, które niemal codzień piję.
Mam nadzieję, że wyszło składnie
Pozdrawiam
Marcin
Comment