Domowy Rauchbock 16 BLG

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marianowar_pl
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.03
    • 39

Domowy Rauchbock 16 BLG

Drodzy Piwowarzy,

Mam pytanie dotyczące warzenia Rauchbocka 16, a mianowicie po jego uwarzeniu zostawiłem go na 3 tygodnie fermentacji burzliwej, później zlałem na 2 tygodnie cichej. Chciałbym zapytać ile powinno się go trzymać w butelkach przed otwarciem (oczywiście chodzi mi o jakiś orientacyjny czas). Gdzieś kiedyś wyczytałem że leżakowanie powinno trwać tyle tygodni ile piwo ma BLG, ale nie wiem czy ta zasada się tyczy wszystkich stylów piwnych.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

Ty chyba masz zadatki na prawdziwego, wielkiego piwowara Twoja cierpliwość, wydaje się nie wyczerpana.

Ja po kilkunastu latach warzenia pierwsze piwo otwieram po tygodniu-dwóch i nie z powodu braku innych tylko z ciekawości, niecierpliwości, chęci uchwycenia jak się zmienia, jak dojrzewa...

A co do Twojego to miesiąc minimum aby się ułożyło choć namawiam do czegoś innego, do patrzenia, sprawdzania, jak dzieciaczek dorasta, jak staje się pełnoletni.
    Last edited by fidoangel; 2018-02-27, 19:15.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Marianowar_pl
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.03
      • 39

Myślę, że ta moja cierpliwość z roku na rok będzie systematycznie malała Generalnie staram się piwo próbować ok. 2 tygodnie po zabutelkowaniu żeby ocenić stopień nagazowania, ale jeszcze mi się nie zdarzyło "rozpakować" warki wcześniej niż po jakiś 6 tygodniach od zabutelkowania. Jednak myślę że systematyczne próbowanie piwa jest świetnym sposobem jego odkrywania i obserwacji. Dzięki za pomysł. Mój dziennik piwny na tym sporo zyska

Comment

Przetwarzanie...
      X