Brak piany, rurka milczy, fermentor jest nowy, więc raczej nie ma problemow ze szczelnością.
Drożdże jakich jeszcze nie widziałem
Collapse
X
-
CO2 zapewne, ale dalej rurka milczy a piany brak. Natomiast na powierzchni plywa coraz wiecej drożdży, nieliczne bąbelki na powierzchni. Przewrażliwiony jestem, bo zrobiłem dopiero trzy warki, z czego jedną zakaziłem.Comment
-
Może masz zepsutą rurkę, lub felerne drożdże?Mniej książków więcej piwaComment
-
No ok, ale teraz tak. Mineło ok 35h, rurka" bulka" może raz na godzinę, coś się dzieje, ale bardzo wolno... piany brak. zostawić jeszcze, czy dodać drozdze? jakz zostawić, to jak długo?
PS: Początkowe BLG wyszło mi prawie 15, a miało 12 wg instrukcji, to też dziwne, zawsze mi się zgadzało, wody i surowców dałem ile trzeba, w końcu to brewkit więc co tutaj pomylić.Comment
-
Przespać to nie bardzo:P BLG ok 14. Piwo daje niewielkie oznaki fermentacji od wczoraj. A uwarzone w nocy z czwartku na piątek. Od drożdży na dole idą bąbelki, fermentor dla pewnosci uszcezlnilem tasma, ale rurka i tak daje znac o sobie co ok. 30 minut. Myślę, więc czy sypać drożdże nowe czy zostawić w spokoju?Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment