Drożdże jakich jeszcze nie widziałem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JonI
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.12
    • 45

    #16
    Brak piany, rurka milczy, fermentor jest nowy, więc raczej nie ma problemow ze szczelnością.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JonI Wyświetlenie odpowiedzi
      Od dna idą "bąbelki", więc chyba jest dobrze.
      A jak myślisz skąd te bąbelki? Czego?

      Comment

      • JonI
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2017.12
        • 45

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        A jak myślisz skąd te bąbelki? Czego?
        CO2 zapewne, ale dalej rurka milczy a piany brak. Natomiast na powierzchni plywa coraz wiecej drożdży, nieliczne bąbelki na powierzchni. Przewrażliwiony jestem, bo zrobiłem dopiero trzy warki, z czego jedną zakaziłem.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JonI Wyświetlenie odpowiedzi
          CO2 zapewne, ale dalej rurka milczy a piany brak. Natomiast na powierzchni plywa coraz wiecej drożdży, nieliczne bąbelki na powierzchni. Przewrażliwiony jestem, bo zrobiłem dopiero trzy warki, z czego jedną zakaziłem.
          Może masz zepsutą rurkę, lub felerne drożdże?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • JonI
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2017.12
            • 45

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            Może masz zepsutą rurkę, lub felerne drożdże?
            Rurka przeżyła dopiero trzy warki, więc wątpliwe, ponadto jak się naciśnie na dekiel mocniej to wtedy "bulka" więc z rurką wszystko ok.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10769

              #21
              Czyli zepsute wiadro/ dekiel
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • JonI
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2017.12
                • 45

                #22
                No nie, bo przecież jak naciskam to gdzieś nadmiar CO2/powietrze musi uciec działo się tak od nowości, a rurka jecze tydizen temu dzialala;]
                Last edited by JonI; 2018-03-02, 20:06.

                Comment

                • JonI
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2017.12
                  • 45

                  #23
                  Zdecydowalem sie jednak rozgniesc te wieksze drozdze umyta i zdezynnfekowanym mieszadlem (OXI). Tak to wyglada ogolnie na powierzchni, wyglada na to ze nie jest zle. Co myślicie?
                  Attached Files

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10769

                    #24
                    Zostaw to piwo w spokoju i rozpocznij weekend jak Bóg przykazał
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JonI Wyświetlenie odpowiedzi
                      (...) zrobiłem dopiero trzy warki, z czego jedną zakaziłem.
                      I chcesz kolejną zniszczyć. Daj pracować drożdżom. Za parę dni ocenisz jak sobie poradziły.

                      Comment

                      • Brandis
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2018.01
                        • 12

                        #26
                        Powiem tylko : zbyt częste zaglądanie szkodzi . (sam załatwiłem w taki sposób jedna warkę . Teraz zaglądam dopiero przy przelewaniu na cicha (po 10-14 dniach) i przy rozlewie .

                        Comment

                        • JonI
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2017.12
                          • 45

                          #27
                          No ok, ale teraz tak. Mineło ok 35h, rurka" bulka" może raz na godzinę, coś się dzieje, ale bardzo wolno... piany brak. zostawić jeszcze, czy dodać drozdze? jakz zostawić, to jak długo?

                          PS: Początkowe BLG wyszło mi prawie 15, a miało 12 wg instrukcji, to też dziwne, zawsze mi się zgadzało, wody i surowców dałem ile trzeba, w końcu to brewkit więc co tutaj pomylić.

                          Comment

                          • JonI
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2017.12
                            • 45

                            #28
                            Czy to możliwe, żeby fermentacja przbiegała tak spokojnie? prawie brak piany etc?

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10769

                              #29
                              Możliwe, możliwe że ją przespałeś
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • JonI
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2017.12
                                • 45

                                #30
                                Przespać to nie bardzo:P BLG ok 14. Piwo daje niewielkie oznaki fermentacji od wczoraj. A uwarzone w nocy z czwartku na piątek. Od drożdży na dole idą bąbelki, fermentor dla pewnosci uszcezlnilem tasma, ale rurka i tak daje znac o sobie co ok. 30 minut. Myślę, więc czy sypać drożdże nowe czy zostawić w spokoju?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X