Drożdże jakich jeszcze nie widziałem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #31
    Jak już grzebiemy w tym piwie to zmierz obecne blg
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • JonI
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.12
      • 45

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      Jak już grzebiemy w tym piwie to zmierz obecne blg
      13-13,5

      poczatkowe 14,5-15

      Comment

      • JonI
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2017.12
        • 45

        #33
        Tak to wygląda od dołu: https://youtu.be/AkFO0HsvmEg

        Comment

        • JonI
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2017.12
          • 45

          #34
          jakies rady? sypac drozdze czy zostawic w spokoju?

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #35
            Nic nie rób, żrą prawidłowo a może kiśnie, co z tego wyjdzie to nie wiadomo, idź spać
            Last edited by fidoangel; 2018-03-03, 21:17.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • JonI
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2017.12
              • 45

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              Nic nie rób, żrą prawidłowo a co z tego wyjdzie to nie wiadomo, idź spać
              Ok, dzięki. Pytanie na przyszłość: skoro żrą prawidłowo to dlaczego tak marna piana?

              Comment

              • piotrher1
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2019.04
                • 6

                #37
                Witam;
                Chciałbym się podpiąć pod temat, bo ów nie został spuentowany. Jonl co w końcu się stało - drożdże wystartowały i piwo poszło do konsumpcji? Pytam, bo mam podobny problem, więc przejdę do rzeczy.
                W sobotę 7 maja 2022 robiłem NEIPĘ 16,2 BLG. Drożdże suche 2 opakowania New England American East Coast uwodnione w 200 ml H2O w temp. około 23-24 oC. Brzeczka po gotowaniu schłodzona do około 19-20oC a blg 15,5. Drożdże dodałem 7 maja o godz. 16. Wszystko przebiegało sprawnie i pod kontrolą do tego momentu. I tu mnie licho podkusiło i stwierdziłem, że schłodzę brzeczkę do dolnej wartości temperaturowej podanej w instrukcji czyli 17oC, więc włożyłem fermentor do boxu ze styropianu i umieściłem tam trzy pety z lodem. Okazało się na drugi dzień rano, że brzeczka ma tylko 11-12oC. Oczywiście drożdże nie wystartowały. Dziś jest 9 maja i dopiero temperatura brzeczki osiągnęła wartość zalecaną 17-18oC, ale drożdże pracy nie podjęły.
                Pytanie moje brzmi: czy piwo mogę spisać na straty bo drożdże w czasie tych 40 h w temp.12-18oC nie przeżyły, czy może jeszcze poczekać i w między czasie zaopatrzyć się w dodatkową porcję nowych drożdży, bo obecnie nie mam żadnych i za 2-3 dni dołożyć świeżych (ale to będzie pięć dni po warzeniu neipy-czy tak można)?
                Proszę o rady

                Comment

                • orgo
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2023.06
                  • 1

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JonI Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ok, dzięki. Pytanie na przyszłość: skoro żrą prawidłowo to dlaczego tak marna piana?.
                  Witam,

                  Warze AIPA wyszło 15BLG 25l. Zadałem drożdże ponad dwie doby temu i nie miałem żadnego rezultatu, zero aktywności. Teraz na dnie z chmielin widać jakby gejzery (dosłownie tak to wygląda) wybuchajace z dna. Natlenialem przed zadaniem drożdży przelewać z gara do wiadra kilka razy i gdzieś przeczytałem, żeby drożdże zalewać nie dodawać na górę. Więc delikatnie położyłem je w rogu wiadra i piwo lałem po drugiej stronie. Czy jest możliwe, żeby drożdże tyle czasu utknęły pod dnem i teraz zaczynają fermentacje? Piwo pachnie ok i zaczęło pracować dopiero po ok. 60 godzinach. Jakieś pomysły? Coś zrobiłem źle?

                  Comment

                  • zasada
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    🥛🥛🥛
                    • 2007.05
                    • 232

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika orgo Wyświetlenie odpowiedzi
                    Coś zrobiłem źle?
                    Najpewniej drożdże zbryliły się i źle przeszły / długo trwało uwodnienie/ odtworzenie ścianek komórkowych.
                    Nie piszesz jakie drożdże, ale ja w odniesieniu zarówno do Fermentisów i Danstarów stosuję rozsypywanie na powierzchnię piany po napowietrzaniu przez trząchanie wiadrem.

                    Każde zwierzę koi dotyk
                    Blaszony

                    Comment

                    • yavo
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2009.03
                      • 910

                      #40
                      Ja polecam trzepaczkę zalaną wrzątkiem, napowietrza aż miło .

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X