Jak już grzebiemy w tym piwie to zmierz obecne blg
Drożdże jakich jeszcze nie widziałem
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziJak już grzebiemy w tym piwie to zmierz obecne blg
poczatkowe 14,5-15
Comment
-
-
-
Nic nie rób, żrą prawidłowo a może kiśnie, co z tego wyjdzie to nie wiadomo, idź spaćLast edited by fidoangel; 2018-03-03, 21:17."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziNic nie rób, żrą prawidłowo a co z tego wyjdzie to nie wiadomo, idź spać
Comment
-
-
Witam;
Chciałbym się podpiąć pod temat, bo ów nie został spuentowany. Jonl co w końcu się stało - drożdże wystartowały i piwo poszło do konsumpcji? Pytam, bo mam podobny problem, więc przejdę do rzeczy.
W sobotę 7 maja 2022 robiłem NEIPĘ 16,2 BLG. Drożdże suche 2 opakowania New England American East Coast uwodnione w 200 ml H2O w temp. około 23-24 oC. Brzeczka po gotowaniu schłodzona do około 19-20oC a blg 15,5. Drożdże dodałem 7 maja o godz. 16. Wszystko przebiegało sprawnie i pod kontrolą do tego momentu. I tu mnie licho podkusiło i stwierdziłem, że schłodzę brzeczkę do dolnej wartości temperaturowej podanej w instrukcji czyli 17oC, więc włożyłem fermentor do boxu ze styropianu i umieściłem tam trzy pety z lodem. Okazało się na drugi dzień rano, że brzeczka ma tylko 11-12oC. Oczywiście drożdże nie wystartowały. Dziś jest 9 maja i dopiero temperatura brzeczki osiągnęła wartość zalecaną 17-18oC, ale drożdże pracy nie podjęły.
Pytanie moje brzmi: czy piwo mogę spisać na straty bo drożdże w czasie tych 40 h w temp.12-18oC nie przeżyły, czy może jeszcze poczekać i w między czasie zaopatrzyć się w dodatkową porcję nowych drożdży, bo obecnie nie mam żadnych i za 2-3 dni dołożyć świeżych (ale to będzie pięć dni po warzeniu neipy-czy tak można)?
Proszę o rady
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JonI Wyświetlenie odpowiedziOk, dzięki. Pytanie na przyszłość: skoro żrą prawidłowo to dlaczego tak marna piana?.
Warze AIPA wyszło 15BLG 25l. Zadałem drożdże ponad dwie doby temu i nie miałem żadnego rezultatu, zero aktywności. Teraz na dnie z chmielin widać jakby gejzery (dosłownie tak to wygląda) wybuchajace z dna. Natlenialem przed zadaniem drożdży przelewać z gara do wiadra kilka razy i gdzieś przeczytałem, żeby drożdże zalewać nie dodawać na górę. Więc delikatnie położyłem je w rogu wiadra i piwo lałem po drugiej stronie. Czy jest możliwe, żeby drożdże tyle czasu utknęły pod dnem i teraz zaczynają fermentacje? Piwo pachnie ok i zaczęło pracować dopiero po ok. 60 godzinach. Jakieś pomysły? Coś zrobiłem źle?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika orgo Wyświetlenie odpowiedziCoś zrobiłem źle?
Nie piszesz jakie drożdże, ale ja w odniesieniu zarówno do Fermentisów i Danstarów stosuję rozsypywanie na powierzchnię piany po napowietrzaniu przez trząchanie wiadrem.
Każde zwierzę koi dotyk
Blaszony
Comment
-
Comment