Oatmeal stout

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • whitek92
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.08
    • 18

    Oatmeal stout

    Witam wszystkich.

    Chciałbym uwarzyć piwo w stylu oatmeal stout.

    Warka 20l.

    Zasyp:

    Pale ale: 67%

    Ciemnie słody: 15%

    Płatki owsiane: 8%

    Monachijski:5%

    Pszeniczny:5%

    Razem: 6 kg.

    Czy lepiej zacierać w 67 st. przez 75 min. następnie mash-out 78 st przez 10 min czy lepiej w 67 st przez 60 min. Czy w ten sposób jestem wstanie uzyskać 15 blg w gotowym piwie o zawartości alk 6%? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Pozdrawiam.
  • Kierznowski
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.12
    • 1

    #2
    Cześć
    Jeżeli chodzi o zacieranie to 1h wystarczy. To ile blg uzyskasz zależy od wydajności twojego „browaru”. Wydajność przy bardzo długim zacieraniu zwiększa się nieznacznie. Wpływa na nią m. in.: ilość wody użytej do zacierania, jakość użytego słodu, przebieg filtracji.
    Jesli chcesz się dowiedzieć jaki uzyskasz ekstrakt i alkohol pobierz darmowy program brewtarget. Oczywiście ilość alkoholu też będzie zależeć od tego jakich drożdży użyjesz, jak będzie przebiegać fermentacja itp.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X