Film, smuga na piwie. Infekcja bakteryjna?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zurus87
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.03
    • 1

Film, smuga na piwie. Infekcja bakteryjna?

Witam
    Jakiś czas temu uwarzyłem witbier-a ale po fermentacji burzliwej zaówarzyłem że na jego powierzchni pojawiła się smuga, jakby coś tłustego. Wygląda jak delikatny korzuch bezbarwny. Czasem jak zbyt długo parzy się herbatę pojawia się coś takiego na powierzchni. Piwo jest już zabutelkowane. Piwo mi nie smakuje jest trochę mdłe ale na pewno przesadziłem że skórka pomarańczy. Surowce z CP i dodałem jeszcze skórki z całej pomarańczy i kilka pasków z pomelo. Drożdże s-33.temp. fermentacji 20*C.
    Gęstwę z w/w piwa użyłem następnie do grodziskiego i właśnie kończy fermentację burzliwą a na powierzchni tworzy się ten film, smuga. Podejrzewam że gęstwa była zarażona bakteriami.
    Nadmieniam, że wcześniejsze 3 Warki na innych drożdżach nie miały czegoś takiego.
    Jak myślicie butelkować i testować smak?
    Czy to infekcja? Mieliście coś takiego?
    Może przedestylować?
    Dzięki za pomoc. Zdjęcia nie idzie dodać.
    Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

Related Topics

Collapse

• dadek
    Czechy, Nová Paka, Pivovarská 400, Pivovar Nová Paka
    dadek
    Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
    2022-07-02, 01:16
  • ejjo
    Czy to infekcja?
    ejjo
    Witam Was drodzy piwowarzy.
    Jestem tu nowy, ale mam za sobą ok 10 warek i bardzo chętnie Was czytam.
    Tym razem mam jednak problem.
    Zrobiłem z racji braku czasu ciemne piwko z ekstraktów i je nachmielilem. Drożdże jakieś lipne gozdawy i leniwie ruszyły.
    Po 2 tygodniach...
    2019-12-01, 20:04
  • Kwachu1444
    Prawdopodobna infekcja - Pomocy
    Kwachu1444
    Witam,
    Do piwowarstwa domowego wróciłem po rocznej przerwie. Z braku środków wynajmowałem pokój a nie dostałem zgody na warzenie od właścicielki, bo "przecież każdy alkohol w domu robiony to bimber, a ten co go robi to pijus". Sytuacja się poprawiła i zainwestowałem w...
    2020-03-31, 21:19
  • wpadzio
    Al Masria, Royal Beer
    wpadzio
    Pora na kolejnego przedstawiciela egipskiego przemysłu piwowarskiego. Tym razem ze stołecznego browaru Al Masria Al Alamia Company. Royal Beer to przedstawiciel szerokiej gamy podwójnych, a wręcz potrójnych strongów, jakże chętnie tutaj warzonych. Piwo ma 15% alkoholu. W składzie musowo cukier,...
    2019-02-17, 18:25
  • kaspersky4444
    Infekcja? Moja pierwsza warka
    kaspersky4444
    Cześć wszystkim.

Temat przewijany prawie codziennie, ale z racji mojego 0 doświadczenia w warzeniu piwa mam pytanie odnośnie swojej pierwszej warki (brewkit).

Jest to American Pale Ale z drożdzami górnej fermentacji Mangrove Jack's M42, które zostały uwodnione...
    2017-11-23, 15:25
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...