Potrzebna pomoc. burzliwa fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • uszyniak13
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.03
    • 2

    Potrzebna pomoc. burzliwa fermentacja

    Dzień dobry wszystkim.
    Z góry przepraszam, jeśli podobny temat był już poruszany ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi.
    Podjąłem się wyzwania uwarzenia pierwszego piwa. Starałem się poczytać na forach jak to robić, oglądałem filmiki. Wiadomym jest, że stworzenie dobrego piwa wymaga cierpliwości. Wiedziałem o tym a mimo wszystko w zderzeniu z rzeczywistością, pospieszyłem się.
    Do rzeczy. Zamówiłem zestaw składników do pilsa. Starałem się zrobić wszystko zgodnie z instrukcją i natknąłem się na pierwszy problem. Chyba troche przegrzałem w końcowych etapach gotowania co prowadziło do tego, że nie wychodziła mi próba jodowa. Tak wywnioskowałem czytając na forach. Wyczytałem również, że to nie jest wielki problem i można działać dalej, ulżyło mi, bo myślałem, że piwo do wylania :/
    Nastawiłem brzeczke na fermentacje burzliwą według instrukcji to 10-14 dni.
    Zastosowałem drożdże Fermentis W-34/70. Ruszyły troche późno bo chyba dopiero po 2 dniach ale podobno to normalne dla tego typu piw. Gdy pojawiła się piana byłem już spokojny. Niestety nie na długo. W poniedziałek (19.03.18) minęło równo 2 tygodnie a piana nadal się utrzymuje, może nie jest taka gęsta jak tydzień temu i może ma trosze więcej brązowego nalotu. Pomyślałem, że skoro drożdże ruszyły później to i okres fermentacji może też się przesunąć. Polecono mi żebym sprawdził balingometrem poziom cukru i ponownie zrobić pomiar po 2 dniach i jeśli nic się nie zmieni to można przelać na cichą. I TUTAJ MÓJ KOLEJNY BŁĄD. Nie wiem jak mogłem się tak nie przygotować ale nie mam balingometru a od kogo bym nie chciał pożyczyć to jest to ballingometr do mocniejszych alkoholi i nic mi nie pokażą. Dziś już środa czyli to już 16 dzień fermentacji, boję się, że to już za długo. Mieszkam na wsi i najszybiej ballingometr kupie dopiero jutro.
    Czy da się to jeszcze uratować? Bardzo szkoda by mi było wylewać to piwo. Codziennie zaglądam do piwa (przezroczyste wiadro bez konieczności otwierania) i za każdym razem jak przyjdę to poziom wody w rurce fermentacyjnej sie zmienia, pokrywka sie odkształca i trochę mu pomagam delikatnie jak naciskajac by uszło powietrze i poziom wody sie wyrównał. W instrukcji mam zapisane że fermentacja cicha również ma trwać 10-14 dni. Gdy poprosiłem o pomoc jedną osobę otrzymałem taką radę: "Zmierzyć BLG dziś i za dwa dni, jeśli nie spada fermentacja główna
    skończyła się. Można zostawić piwo w tym fermentorze na ok 7-10 dni fermentacji cichej, bez konieczności zlewania do innego fermentora."
    Problem z tym zmierzeniem BLG i jak się odnieść do tych 7-10 dni. Stosować się do tego czy do instrukcji?
    Z góry dziękuję za odpowiedź
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    zostaw na kolejne 10 dni, a jak będziesz miał spławik to zmierz blg
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Marianowar_pl
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.03
      • 39

      #3
      Generalnie jak na pierwszy raz wybór pilsa odważny. Ja myślę, że jeżeli odpowiednia temperatura Ci się utrzymuje w pomieszczeniu to możesz spokojnie bez zlewania zostawić na 2 tygodnie cichej. Ja zawsze przelewam znad osadów , ale z tego co wiem to można cichą przeprowadzać również w fermentorze z burzliwej.
      Generalnie balingometr to podstawa przy warzeniu, ponieważ przed zadaniem drożdży już powinieneś zmierzyć poziom BLG tak aby po pierwsze zobaczyć czy wyszło Ci odpowiednia ilość BLG - w wypadku pilsa np. 12, po drugie właśnie żeby określić czy fermentacja się już zatrzymała i po trzecie aby określić BLG końcowe (dzięki czemu będziesz sobie mógł przeliczyć zawartość alkoholu w piwie).
      Ogólnie wydaje mi się na podstawie tego co napisałeś, że piwo jest dobre (oczywiście jeżeli go gdzieś po drodze nie wdało się jakieś zakażenie). Działaj dalej, popsute piwo jeszcze zdążysz wylać. Z wylewaniem nie ma co się śpieszyć.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #4
        W jakiej temperaturze fermentujesz?
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • uszyniak13
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2018.03
          • 2

          #5
          Czyli jak dzisiaj mija 16 dzień fermentacji z rurką fermentacyjną to w ciemno założyć szczelną pokrywę i rozpocząć fermentację cichą? Czy lepiej jutro zaopatrzyć się w balingometr by zmierzyć poziom BLG i poczekać do kolejnego dnia i sprawdzić czy się zmienia? Boję się, bo nie wiem czy za długa fermentacja burzliwa czymś grozi
          Wiadro stoi w cieniu w garażu, w instrukcji było napisane bodajże od 10 do 12 lub 14 stopni (gdzieś schowałem kartkę musiałbym poszukać). W garażu myślę, że jest taka temperatura, wiadomo że nie pilnuję tego piwa cały czas więc temperatura może się delikatnie wahać ale myślę, że nadal oscyluje w tym przedziale. Bardzo dziękuję za odzpowiedzi

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6
            Spokojnie nic się nie dzieje, bez problemu jeszcze ze dwa tygodnie może/powinno fermentować. Ballingometr nie konieczny choć pomocny, z tego co piszesz to powoli kończy fermentację. Zostaw tak jak jest a za tydzień zobacz czy piana opadła. Jak opadnie to warto przelać na cichą ale jak tego nie zrobisz to też nic się nie stanie.
            Wieko i tak będziesz musiał lekko rozszczelnić bo niektóre modele fermentorów są tak szczelne, że grożą wystrzeleniem dekla.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            Przetwarzanie...
            X