Temperatura fermentacji 22'C

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pegazus300
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2018.03
    • 39

    Temperatura fermentacji 22'C

    Jest dramat. Po zakręceniu kaloryfera i otwarciu okna temperatura w pokoju, w którym mam zamiar postawić fermentator spadła z 25'C do 21-22'C. Czy jestem w stanie w takiej temperaturze zrobić dobrą IPĘ lub stouta bez ostrych wad, bez bimbrowego posmaku alkoholu, bez nut zgniłych owoców?

    Da się w 21-22'C zrobić smaczne piwo poza belgijskimi?
    Last edited by pegazus300; 2018-03-22, 20:27.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Ipę tak, stouta nie.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Joosto
      Porucznik Browarny Tester
      • 2015.12
      • 263

      #3
      Zamiast robić przeciąg w chałupie , weź owiń fermentator mokrym ręcznikiem. Choć na chwilę obecną to już i tak "po herbacie".
      Jakie drożdże ?

      Comment

      • pegazus300
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2018.03
        • 39

        #4
        US - 05

        Comment

        Przetwarzanie...
        X