Hej. Planuję pierwszą warkę i mam ( z braku doświadczenia) problem z określeniem ile wody mi odparuje podczas gotowania oraz ile piwa stracę podczas fermentacji.
Plan jest taki:
Na 60 min gotowania przygotuję 10,5 l brzeczki, zakładam że odparuje 1,5 litra. Czy może więcej? Chcę zejść do 9 litrów. Tutaj problem nie jest duży bo w razie czego doleję wody lub pogotuję dłużej.
Większy problem to straty podczas fermentacji. Założyłem, że utracę litr, czyli z 9 l zostanie 8 l, i w to celuję. Jednak zupełbie nie mam pojęcia jakie mogą być straty podczas fermentacji. Czy moje wyliczenia są sensowne?
Plan jest taki:
Na 60 min gotowania przygotuję 10,5 l brzeczki, zakładam że odparuje 1,5 litra. Czy może więcej? Chcę zejść do 9 litrów. Tutaj problem nie jest duży bo w razie czego doleję wody lub pogotuję dłużej.
Większy problem to straty podczas fermentacji. Założyłem, że utracę litr, czyli z 9 l zostanie 8 l, i w to celuję. Jednak zupełbie nie mam pojęcia jakie mogą być straty podczas fermentacji. Czy moje wyliczenia są sensowne?
Comment