Warka 8 litrów

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pegazus300
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2018.03
    • 39

Warka 8 litrów

Hej. Planuję pierwszą warkę i mam ( z braku doświadczenia) problem z określeniem ile wody mi odparuje podczas gotowania oraz ile piwa stracę podczas fermentacji.

Plan jest taki:
    Na 60 min gotowania przygotuję 10,5 l brzeczki, zakładam że odparuje 1,5 litra. Czy może więcej? Chcę zejść do 9 litrów. Tutaj problem nie jest duży bo w razie czego doleję wody lub pogotuję dłużej.

Większy problem to straty podczas fermentacji. Założyłem, że utracę litr, czyli z 9 l zostanie 8 l, i w to celuję. Jednak zupełbie nie mam pojęcia jakie mogą być straty podczas fermentacji. Czy moje wyliczenia są sensowne?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

Wyliczenia swoje, a życie swoje. Po pierwszych warkach będziesz znał swój sprzęt i sobie policzysz
    Mniej książków więcej piwa

Comment

Related Topics

Collapse

• Grbuy
      Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
      Grbuy
      Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
      2023-11-30, 20:57
    • heckler
      Portugalia, Madeira, Funchal, Av. Mar e Comunidades Madeirenses, Brewery Beerhouse
      heckler
      Madera to jedna z portugalskich wysp na Oceanie Atlantyckim. Piękna wyspa, która daje możliwość spędzenia aktywnego wypoczynku.
      Podczas zwiedzania stolicy wyspy, miasta Funchal natknęliśmy się na miejscowy mały browarek. Lokal tuż przy oceanie z pięknym widokiem na...
      2024-06-03, 10:26
    • heckler
      Czechy, Krhová, Barvířka 25, Minipivovar Breimis
      heckler
      Krhová, mała wieś położona tuż przy mieście Valašské Meziříčí. W grudniu 2023 roku w tejże wiosce pan Pavel Reimer zalegalizował swój domowy browarek o nazwie Breimis.
      Warzelnia to tylko 150 litrów, do tego 1 x 150 i 2 x 300 l. tankofermentatory. Produkcja skromna, domowa,(właściwie...
      2024-05-07, 08:10
    • heckler
      Czechy, Stráž nad Nežárkou, nám. Emy Destinnové 7, Pivovar Stráž s.r.o.
      heckler
      Mała mieścina leżąca parę minut jazdy od Jindřichův Hradec. Na końcu mało urokliwego rynku stoi całkiem ładny pałac, a wcześniej, po jego prawej stronie w ciągu kamienic w zeszłym roku narodził się mały browarek.
      Odnowioną kamienicę przyozdobiono zdjęciami z wnętrza browaru,...
      2022-08-19, 13:37
    • bastion
      Ukraina, Kałusz, Płoszcza Hieroiv 28, Pub Pid Jasenami.
      bastion
      Na Ukrainie jest wiele miejscowości których historię można opisać na wielu stronnicach, natomiast po przeróżnych zawirowaniach najczęściej wojennych w dzisiejszych czasach nie mają zbyt wiele do zaoferowania turystom.
      Takim miastem jest Kałusz. Chociaż akurat turysta piwny chętnie...
      2023-02-04, 21:00
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...