Warka 8 litrów

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pegazus300
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2018.03
    • 39

Warka 8 litrów

Hej. Planuję pierwszą warkę i mam ( z braku doświadczenia) problem z określeniem ile wody mi odparuje podczas gotowania oraz ile piwa stracę podczas fermentacji.

Plan jest taki:
    Na 60 min gotowania przygotuję 10,5 l brzeczki, zakładam że odparuje 1,5 litra. Czy może więcej? Chcę zejść do 9 litrów. Tutaj problem nie jest duży bo w razie czego doleję wody lub pogotuję dłużej.

Większy problem to straty podczas fermentacji. Założyłem, że utracę litr, czyli z 9 l zostanie 8 l, i w to celuję. Jednak zupełbie nie mam pojęcia jakie mogą być straty podczas fermentacji. Czy moje wyliczenia są sensowne?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10806

Wyliczenia swoje, a życie swoje. Po pierwszych warkach będziesz znał swój sprzęt i sobie policzysz
    Mniej książków więcej piwa

Comment

Related Topics

Collapse

• Grbuy
      Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
      Grbuy
      Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
      2023-11-30, 21:57
    • heckler
      Portugalia, Madeira, Funchal, Av. Mar e Comunidades Madeirenses, Brewery Beerhouse
      heckler
      Madera to jedna z portugalskich wysp na Oceanie Atlantyckim. Piękna wyspa, która daje możliwość spędzenia aktywnego wypoczynku.
      Podczas zwiedzania stolicy wyspy, miasta Funchal natknęliśmy się na miejscowy mały browarek. Lokal tuż przy oceanie z pięknym widokiem na...
      2024-06-03, 11:26
    • heckler
      Krhová, Barvířka 25, Minipivovar Breimis
      heckler
      Krhová, mała wieś położona tuż przy mieście Valašské Meziříčí. W grudniu 2023 roku w tejże wiosce pan Pavel Reimer zalegalizował swój domowy browarek o nazwie Breimis.
      Warzelnia to tylko 150 litrów, do tego 1 x 150 i 2 x 300 l. tankofermentatory. Produkcja skromna, domowa,(właściwie...
      2024-05-07, 09:10
    • heckler
      Stráž nad Nežárkou, nám. Emy Destinnové 7, Pivovar Stráž s.r.o.
      heckler
      Mała mieścina leżąca parę minut jazdy od Jindřichův Hradec. Na końcu mało urokliwego rynku stoi całkiem ładny pałac, a wcześniej, po jego prawej stronie w ciągu kamienic w zeszłym roku narodził się mały browarek.
      Odnowioną kamienicę przyozdobiono zdjęciami z wnętrza browaru,...
      2022-08-19, 14:37
    • bastion
      Ukraina, Kałusz, Płoszcza Hieroiv 28, Pub Pid Jasenami.
      bastion
      Na Ukrainie jest wiele miejscowości których historię można opisać na wielu stronnicach, natomiast po przeróżnych zawirowaniach najczęściej wojennych w dzisiejszych czasach nie mają zbyt wiele do zaoferowania turystom.
      Takim miastem jest Kałusz. Chociaż akurat turysta piwny chętnie...
      2023-02-04, 22:00
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...