Uwarzyłem ostatnio RIS-a i planuje na cichą fermentację dodać do niego płatki dębowe. Mam kilka pytań dotyczących tego procederu:
Czy płatki dodawać w jakiejś siateczce czy można je wsypać luzem?
Czy płatki należy na początku wymoczyć (wodzie, alkoholu) czy można dodawać suche?
Czy jeżeli będę je wrzucał w siateczce to trzeba do niej również zastosować jakieś obciążenie tak aby była na dnie?
Jaki zamiennik można zastosować zamiast siateczki do gotowania chmielu?
Czy płatki dodawać w jakiejś siateczce czy można je wsypać luzem?
Czy płatki należy na początku wymoczyć (wodzie, alkoholu) czy można dodawać suche?
Czy jeżeli będę je wrzucał w siateczce to trzeba do niej również zastosować jakieś obciążenie tak aby była na dnie?
Jaki zamiennik można zastosować zamiast siateczki do gotowania chmielu?
Comment