Dodawanie płatków dębowych

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marianowar_pl
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.03
    • 39

Dodawanie płatków dębowych

Uwarzyłem ostatnio RIS-a i planuje na cichą fermentację dodać do niego płatki dębowe. Mam kilka pytań dotyczących tego procederu:

Czy płatki dodawać w jakiejś siateczce czy można je wsypać luzem?
    Czy płatki należy na początku wymoczyć (wodzie, alkoholu) czy można dodawać suche?
    Czy jeżeli będę je wrzucał w siateczce to trzeba do niej również zastosować jakieś obciążenie tak aby była na dnie?
    Jaki zamiennik można zastosować zamiast siateczki do gotowania chmielu?
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

Ja wsypuję luzem. Wcześniej zalewam wrzątkiem, tak aby je przykrył, studzę i dolewam całość. Możesz też trzymać przez parę dni w alkoholu, w ten sposób płatki nabiorą dodatkowych smaczków pochodzących z tego alkoholu.
    Płatki potem odfiltrowuję z wykorzystaniem oplotu.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

Related Topics

Collapse

• m2200
      Płatki dębowe na cichą.
      m2200
      Cześć,

uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
      2019-08-22, 17:29
    • darekd
      Wrowar, Black River
      darekd
      Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

Oatmeal Stout, 4,6% alk.
      Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
      Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
      ...
      2024-12-30, 14:42
    • darekd
      Störtebeker, New England IPA
      darekd
      Browar ze Stralsundu kontynuuje tradycję współpracy z piwowarami domowymi zapoczątkowanej tym piwem:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...er-heller-bock

Receptura tego piwa to efekt zwycięstwa w siódmej edycji (2023) mistrzostw...
      2024-11-30, 00:27
    • darekd
      ReCraft, [Piwne Podziemie] Chmielokrata Amora Preta
      darekd
      Uwarzone w świętochłowickim ReCrafcie jako "Hop Heavy IPA".

Ekstr. 15%
      Alk. 6%

Chmiel to polski Amora Preta, który według niektórych dystrybutorów, jak i informacji na puszce charakteryzuje się aromatem polskich owoców leśnych. Nie wiem czym polskie...
      2024-03-22, 20:19
    • ART
      Pinta, Beer Club Hoppy Crunch
      ART
      Kolejna Hazy Ipa z Pinty,

skład za stroną pod kodem qr
      woda; słody: jęczmienne: pilzneński, Carapils, płatki pszeniczne; słód owsiany; płatki owsiane; maltodekstryna; chmiele: do kotła: Idaho 7 (first wort), na whirlpool: Strata®; na zimno do tanku: Mosaic, Nelson Sauvin,...
      2024-02-16, 18:26
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...