Dodawanie płatków dębowych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marianowar_pl
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.03
    • 39

    Dodawanie płatków dębowych

    Uwarzyłem ostatnio RIS-a i planuje na cichą fermentację dodać do niego płatki dębowe. Mam kilka pytań dotyczących tego procederu:

    Czy płatki dodawać w jakiejś siateczce czy można je wsypać luzem?
    Czy płatki należy na początku wymoczyć (wodzie, alkoholu) czy można dodawać suche?
    Czy jeżeli będę je wrzucał w siateczce to trzeba do niej również zastosować jakieś obciążenie tak aby była na dnie?
    Jaki zamiennik można zastosować zamiast siateczki do gotowania chmielu?
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5617

    #2
    Ja wsypuję luzem. Wcześniej zalewam wrzątkiem, tak aby je przykrył, studzę i dolewam całość. Możesz też trzymać przez parę dni w alkoholu, w ten sposób płatki nabiorą dodatkowych smaczków pochodzących z tego alkoholu.
    Płatki potem odfiltrowuję z wykorzystaniem oplotu.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    Przetwarzanie...