Hej. Zamierzam fermentować w styropianowym pudle z lodowymi petami. Czy przed butelkowaniem powinienem wyciągnąć fermentor i dać mu się ogrzać do temp. pokojowej? Jeżeli tak to jak długo go później w temp. pokojowej trzymać? Co jeśli ze wzrostem temp. nagle drożdże ruszą na nowo?
Temperatura fermentacji, a rozlewu.
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Wraz ze wzrostem temperatury drożdże nie powinny "ruszyć na nowo" bo piwo powinno być odfermentowane do końca, nie powinno być cukrów fermentowalnych dla drożdży.
Gdyby było inaczej to nie jesteśmy w stanie prawidłowo obliczyć ilości cukru do nagazowania."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<< -
Rozumiem. Czyli w pełni odfermentowane piwo w temp. np. 18 'C od razu mogę przelewać do pojemnika do rozlewu, bez wcześniejszego ogrzania go do temp pokojowej?Comment
-
I przy rozlewie po prostu przenosiłem z pokoju do kuchni i jazda.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Witam wszystkich forumowiczów,
Postanowiłem poprosić o kilka porad odnośnie leżakowania piwa. Skłoniło mnie do tego moim zdaniem słabo nagazowane piwo w butelkach. Ale po kolei...
Na swoją pierwszą warkę wybrałem brewkita Finlandia Bitter. Piwo zadałem do fermentora...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam. To i ja w końcu podzielę się moim warzeniem. Do tej pory zrobiłem 9 warek. Zacząłem od zacierania.
# Warka nr 1 - ‘Yggdrasil’
Dry stout (zestaw z Twojego Browaru)
Warzenie dnia 28.01.2015
Pale ale - 3,5 kg
Płatki jęczmienne – 0,5 kg
...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment