Temperatura fermentacji, a rozlewu.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pegazus300
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2018.03
    • 39

    #1

    Temperatura fermentacji, a rozlewu.

    Hej. Zamierzam fermentować w styropianowym pudle z lodowymi petami. Czy przed butelkowaniem powinienem wyciągnąć fermentor i dać mu się ogrzać do temp. pokojowej? Jeżeli tak to jak długo go później w temp. pokojowej trzymać? Co jeśli ze wzrostem temp. nagle drożdże ruszą na nowo?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Wraz ze wzrostem temperatury drożdże nie powinny "ruszyć na nowo" bo piwo powinno być odfermentowane do końca, nie powinno być cukrów fermentowalnych dla drożdży.
    Gdyby było inaczej to nie jesteśmy w stanie prawidłowo obliczyć ilości cukru do nagazowania.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • pegazus300
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2018.03
      • 39

      #3
      Rozumiem. Czyli w pełni odfermentowane piwo w temp. np. 18 'C od razu mogę przelewać do pojemnika do rozlewu, bez wcześniejszego ogrzania go do temp pokojowej?

      Comment

      • michal89216
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2017.10
        • 43

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pegazus300
        Rozumiem. Czyli w pełni odfermentowane piwo w temp. np. 18 'C od razu mogę przelewać do pojemnika do rozlewu, bez wcześniejszego ogrzania go do temp pokojowej?
        Jak dla mnie 18 to praktycznie temperatura pokojowa - przynajmniej ja taką mam przy częstym wietrzeniu I przy rozlewie po prostu przenosiłem z pokoju do kuchni i jazda.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • dadek
          Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
          dadek
          Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
          2023-12-05, 00:56
        • Czarny1975
          Bitter z puchy leżakowanie + nagazowanie
          Czarny1975
          Witam wszystkich forumowiczów,

          Postanowiłem poprosić o kilka porad odnośnie leżakowania piwa. Skłoniło mnie do tego moim zdaniem słabo nagazowane piwo w butelkach. Ale po kolei...

          Na swoją pierwszą warkę wybrałem brewkita Finlandia Bitter. Piwo zadałem do fermentora...
          2017-09-26, 08:30
        • Glingorth
          RUNY - browar domowy
          Glingorth
          Witam. To i ja w końcu podzielę się moim warzeniem. Do tej pory zrobiłem 9 warek. Zacząłem od zacierania.

          # Warka nr 1 - ‘Yggdrasil’
          Dry stout (zestaw z Twojego Browaru)
          Warzenie dnia 28.01.2015

          Pale ale - 3,5 kg
          Płatki jęczmienne – 0,5 kg
          ...
          2016-02-11, 19:34
        • dadek
          Czechy, Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
          dadek
          Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
          2025-01-10, 00:48
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...