Hej. Zamierzam fermentować w styropianowym pudle z lodowymi petami. Czy przed butelkowaniem powinienem wyciągnąć fermentor i dać mu się ogrzać do temp. pokojowej? Jeżeli tak to jak długo go później w temp. pokojowej trzymać? Co jeśli ze wzrostem temp. nagle drożdże ruszą na nowo?
Temperatura fermentacji, a rozlewu.
Collapse
X
-
Wraz ze wzrostem temperatury drożdże nie powinny "ruszyć na nowo" bo piwo powinno być odfermentowane do końca, nie powinno być cukrów fermentowalnych dla drożdży.
Gdyby było inaczej to nie jesteśmy w stanie prawidłowo obliczyć ilości cukru do nagazowania."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pegazus300 Wyświetlenie odpowiedziRozumiem. Czyli w pełni odfermentowane piwo w temp. np. 18 'C od razu mogę przelewać do pojemnika do rozlewu, bez wcześniejszego ogrzania go do temp pokojowej?
Comment
-
Comment