Osady białkowe podczas gotowania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pegazus300
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2018.03
    • 39

    #1

    Osady białkowe podczas gotowania

    Hej. Właśnie obejrzałem filmik pewnego youtubera, który powiedział, że osady białkowe (piana) podczas gotowania jest niekorzystna dla piwa i zbierał ją łyżeczką jak zbiera się szumowiny z rosołu. Czy to poprawne działanie? Czy nie wpłynie na brak piany w piwie?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pegazus300
    Hej. Właśnie obejrzałem filmik pewnego youtubera, który powiedział, że osady białkowe (piana) podczas gotowania jest niekorzystna dla piwa i zbierał ją łyżeczką jak zbiera się szumowiny z rosołu. Czy to poprawne działanie? Czy nie wpłynie na brak piany w piwie?
    Jasne, w każdym browarze piwowar siedzi z łyżką cedzakową i zbiera szumowiny w kadzi warzelnej
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • pegazus300
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2018.03
      • 39

      #3
      Wiadomo, że nie. Pytam czy to w ogóle ma sens, czy coś daje? Nie będę przeprowadzał dekantacji po warzeniu. Gorącą brzeczkę będę chłodził w garze warzelnym, a po schłodzeniu wszystko przeleję do fermentora, może tak być?

      Comment

      • dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3657

        #4
        Może być, tylko nie zapomnij zimny osad zostawić na dnie
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

        Moje warzenie // Piwny Wojownik

        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

        Comment

        • pegazus300
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2018.03
          • 39

          #5
          A jak ten osad wleję to co się stanie? Nie chcę tego dekantować, by nie zwiększać szans na zakażenie.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #6
            Po gotowaniu zlej gorącą brzeczkę znad osadu. No i nie zapomnij o porządnym napowietrzeniu przed zadaniem drożdży. Ament.
            Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2018-04-06, 05:04.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • heckler
              Czechy, Miřetice, Miřetice 49, Rodinný pivovar Vlčák
              heckler
              Na górce, praktycznie na końcu małej miejscowości Miřetice od 2018 roku działa malutki, rodzinny browarek Vlčák.
              Petr Vrabel, to właściciel i piwowar zarazem. W sobotę 18.06 akurat zastaliśmy go podczas gotowania jasnej 11- ki chmielonej zbiorami z własnego ogródka.
              Cały,
              ...
              2022-06-22, 05:32
            • toh11
              Cobra CB 3 - wyłącza się podczas zacierania (problem)
              toh11
              Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
              Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .
              2020-01-11, 12:41
            • m2200
              Osady białkowe, mech irlandzki (whirflock) + dekantacja
              m2200
              Witam,

              problem, który chcę poruszyć już kiedyś próbowałem tutaj na forum rozwiązać ale wciąż sobie z nim nie radzę.

              Chodzi o użycie (bądź nie) mchu irlandzkiego (albo whirlflocku) oraz o oddzielenie brzeczki od osadów białkowych. Po kolei:
              ...
              2017-05-19, 23:32
            • pegazus300
              Warka 8 litrów
              pegazus300
              Hej. Planuję pierwszą warkę i mam ( z braku doświadczenia) problem z określeniem ile wody mi odparuje podczas gotowania oraz ile piwa stracę podczas fermentacji.

              Plan jest taki:
              Na 60 min gotowania przygotuję 10,5 l brzeczki, zakładam że odparuje 1,5 litra. Czy może...
              2018-03-27, 09:27
            • oozz
              Sprzedam-kadź zacierną (termos)+keg do gotowania
              oozz
              Witam,

              -na sprzedaż kadź zacierna/filtracyjna "na lenia" z termosu wojskowego (aluminium) pojemoność ok. 35l wraz z filtrem z oplotu.

              -keg z grzałkami do gotowania brzeczki (górna grzałka spalona-dołączę inną na wymianę)

              -chłodnica...
              2019-01-07, 15:18
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...