Hej. Właśnie obejrzałem filmik pewnego youtubera, który powiedział, że osady białkowe (piana) podczas gotowania jest niekorzystna dla piwa i zbierał ją łyżeczką jak zbiera się szumowiny z rosołu. Czy to poprawne działanie? Czy nie wpłynie na brak piany w piwie?
Osady białkowe podczas gotowania
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Hej. Właśnie obejrzałem filmik pewnego youtubera, który powiedział, że osady białkowe (piana) podczas gotowania jest niekorzystna dla piwa i zbierał ją łyżeczką jak zbiera się szumowiny z rosołu. Czy to poprawne działanie? Czy nie wpłynie na brak piany w piwie?Mniej książków więcej piwa -
Wiadomo, że nie. Pytam czy to w ogóle ma sens, czy coś daje? Nie będę przeprowadzał dekantacji po warzeniu. Gorącą brzeczkę będę chłodził w garze warzelnym, a po schłodzeniu wszystko przeleję do fermentora, może tak być?Comment
-
Może być, tylko nie zapomnij zimny osad zostawić na dnieVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
A jak ten osad wleję to co się stanie? Nie chcę tego dekantować, by nie zwiększać szans na zakażenie.Comment
-
Po gotowaniu zlej gorącą brzeczkę znad osadu. No i nie zapomnij o porządnym napowietrzeniu przed zadaniem drożdży. Ament.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2018-04-06, 05:04."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Na górce, praktycznie na końcu małej miejscowości Miřetice od 2018 roku działa malutki, rodzinny browarek Vlčák.
Petr Vrabel, to właściciel i piwowar zarazem. W sobotę 18.06 akurat zastaliśmy go podczas gotowania jasnej 11- ki chmielonej zbiorami z własnego ogródka.
Cały,...5 Photos-
Channel: Czechy
-
-
Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .-
Channel: Sprzęt
2020-01-11, 12:41 -
-
Witam,
problem, który chcę poruszyć już kiedyś próbowałem tutaj na forum rozwiązać ale wciąż sobie z nim nie radzę.
Chodzi o użycie (bądź nie) mchu irlandzkiego (albo whirlflocku) oraz o oddzielenie brzeczki od osadów białkowych. Po kolei:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Hej. Planuję pierwszą warkę i mam ( z braku doświadczenia) problem z określeniem ile wody mi odparuje podczas gotowania oraz ile piwa stracę podczas fermentacji.
Plan jest taki:
Na 60 min gotowania przygotuję 10,5 l brzeczki, zakładam że odparuje 1,5 litra. Czy może...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam,
-na sprzedaż kadź zacierna/filtracyjna "na lenia" z termosu wojskowego (aluminium) pojemoność ok. 35l wraz z filtrem z oplotu.
-keg z grzałkami do gotowania brzeczki (górna grzałka spalona-dołączę inną na wymianę)
-chłodnica...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2019-01-07, 15:18 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment