Witam,
Mam pytanie czy wszystko jest ok z moimi dwoma pierwszymi warkami z brewkita.
Dzisiaj mija równo tydzień od momentu zaszczepienia drożdżami.
Brewkit:
Buldog IPA oraz Lager ukBrew.
Do tego dodałem ekstrakty słodowe Pale ale oraz ekstrakt słodowy jasny
drożdże te co były w zestawach.
Obie warki w ilości 24 litry, obie w stoją w temeraturze 20-25.
Po zaszczepieniu drożdżami burzliwa fermentacja rozpoczęła się po kilkunastu godzinach, trwała ok 2 dni.
po 7 dniach w rurce nie dzieje się kompletnie nic.
Pomiary z dzisiaj na areometrze.
Lager:
chydrometr: 1012
% alk : 1
blg: 4
IPA:
chydrometr: 1010
% alk : 0,5
blg: 3
Martwię się dlatego że wg przepisu na brewkicie piwo powinno być zlane za ok 3 dni.
Jak na razie w smaku jest mocno wodnite, mało wyraziste no i ma mało %.
Nie spodziewam się żeby coś się w nim wydarzyło w ciągu tych kilku dni.
Może drożdże za szybko przestały pracować?
Lagera chmieliłem na zimno przedwczoraj.
Prośba o pomoc bo parę groszy to wszystko kosztowało i szkoda żeby się zmarnowało.
Dzięki i Pozdrawiam.
Mam pytanie czy wszystko jest ok z moimi dwoma pierwszymi warkami z brewkita.
Dzisiaj mija równo tydzień od momentu zaszczepienia drożdżami.
Brewkit:
Buldog IPA oraz Lager ukBrew.
Do tego dodałem ekstrakty słodowe Pale ale oraz ekstrakt słodowy jasny
drożdże te co były w zestawach.
Obie warki w ilości 24 litry, obie w stoją w temeraturze 20-25.
Po zaszczepieniu drożdżami burzliwa fermentacja rozpoczęła się po kilkunastu godzinach, trwała ok 2 dni.
po 7 dniach w rurce nie dzieje się kompletnie nic.
Pomiary z dzisiaj na areometrze.
Lager:
chydrometr: 1012
% alk : 1
blg: 4
IPA:
chydrometr: 1010
% alk : 0,5
blg: 3
Martwię się dlatego że wg przepisu na brewkicie piwo powinno być zlane za ok 3 dni.
Jak na razie w smaku jest mocno wodnite, mało wyraziste no i ma mało %.
Nie spodziewam się żeby coś się w nim wydarzyło w ciągu tych kilku dni.
Może drożdże za szybko przestały pracować?
Lagera chmieliłem na zimno przedwczoraj.
Prośba o pomoc bo parę groszy to wszystko kosztowało i szkoda żeby się zmarnowało.
Dzięki i Pozdrawiam.
Comment