3 dzień fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pegazus300
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2018.03
    • 39

    #1

    3 dzień fermentacji

    Hej. Właśnie fermentuje moje pierwsze piwo. Po 24 godzinach od zadania drożdży nastąpił kilminacyjny moment, w którym rurka bulgotała z częstotliwością raz na pół sekundy. Dzisiaj (60 h fermentacji) bulgocze raz na 4-5 sekund. Czy tak szybki spadek szybkości fermentacji jest normalny?

    Poza tym piwo praktycznie w ogóle się nie pieni podczas fermentacji. Piana minimalna. Czy to normalne? W zasypie miałem 10% słodu pszenicznego. Podczas warzenia zbierałem pianę jak szumowiny z rosołu. Temp. Fermentacji 17-18 'C na drożdżach US-05.

    Proszę o pomoc.
  • sredstvom
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.10
    • 362

    #2
    Przykryj, odwroc sie, pojdz do lodowki, wyjmij piwo, odkapsluj, zrelaksuj sie - a do tego fermentora zajrzyj gdzies tak pod koniec przyszlego tygodnia i zmierz ekstrakt
    Bedzie dobrze.
    Czy napija sie panowie piweczka?

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      Tak, tak....tak, tak, tak. (na melodię ludową-stadionową)
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #4
        Wywalił byś rurkę nie było by problemu
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Myślę że gdzieś w tym dziale należy przypiąć filmik z bulgoczącą rurką.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Daray
            Brak wyraźniej fermentacji po 48h
            Daray
            Dzień dobry,

            W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

            Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
            2023-03-13, 20:01
          • VidiBob
            Piana a brak wyraźnej fermentacji
            VidiBob
            Dzień dobry,
            zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
            2022-05-19, 14:36
          • RomaNzRumunii
            Kolsch temperatura fermentacji
            RomaNzRumunii
            Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
            2023-11-25, 21:07
          • smir
            Oktoberfestbier temperatura fermentacji
            smir
            Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
            ...
            2021-05-24, 21:09
          • Makaron
            10 Wskazówek udanej fermentacji
            Makaron
            Umieszcze to rowniez tutaj, tak dla rozpowrzechniania wiedzy piwowarskiej. Samemu to tlumaczylem wiec prosze nie czepiac sie szczegolow

            10 Wskazówek udanej fermentacji.

            Fermentacja to jeden z najbardziej kluczowych momentów w trakcie warzenia piwa, ważne więc jest,...
            2008-10-07, 19:12
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...