3 dzień fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pegazus300
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2018.03
    • 39

    3 dzień fermentacji

    Hej. Właśnie fermentuje moje pierwsze piwo. Po 24 godzinach od zadania drożdży nastąpił kilminacyjny moment, w którym rurka bulgotała z częstotliwością raz na pół sekundy. Dzisiaj (60 h fermentacji) bulgocze raz na 4-5 sekund. Czy tak szybki spadek szybkości fermentacji jest normalny?

    Poza tym piwo praktycznie w ogóle się nie pieni podczas fermentacji. Piana minimalna. Czy to normalne? W zasypie miałem 10% słodu pszenicznego. Podczas warzenia zbierałem pianę jak szumowiny z rosołu. Temp. Fermentacji 17-18 'C na drożdżach US-05.

    Proszę o pomoc.
  • sredstvom
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.10
    • 362

    #2
    Przykryj, odwroc sie, pojdz do lodowki, wyjmij piwo, odkapsluj, zrelaksuj sie - a do tego fermentora zajrzyj gdzies tak pod koniec przyszlego tygodnia i zmierz ekstrakt
    Bedzie dobrze.
    Czy napija sie panowie piweczka?

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      Tak, tak....tak, tak, tak. (na melodię ludową-stadionową)
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #4
        Wywalił byś rurkę nie było by problemu
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Myślę że gdzieś w tym dziale należy przypiąć filmik z bulgoczącą rurką.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          Przetwarzanie...
          X