I po co ta agresja? Pytam tylko czy przy początkowym 15 blg odfermentowanie na poziomie 4,5 nie jest za niskie (zacierane raczej na wytrawnie), bo nie wiem czy coś z tym robić, np dołożyć świeżych drożdży czy coś innego. Można bezpiecznie dodawać składnika do refermentacji i butelkować?
Próba piwa po burzliwej - ratunku!!!
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.
W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.
Zaczynałem około 16:00.
Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
-
Channel: Festiwale piwne
2023-08-25, 21:15 -
-
"Rauch Doppelbock", ekstr. 20%, 8,5% alk.
https://moonlark.pl/beers/goat
Aromat - po otwarciu mocny ton wędzonego słodu i trochę spalenizny. Po przelaniu zapach znacznie mniej intensywny
Piana - nikła, szybo i całkowicie znika
Barwa - bardzo ciemny...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-02-18, 00:54 -
-
Tvirtas czyli mocne.
Choć 12,75 % ekstr. i 6% alk. to nie jest raczej waga ciężka.
Aromat - słodowy, słodki z karmelem i ciastkami, mdławy
Piana - dość niska, trwała. Drobny, poszarpany kożuszek na dłużej
Barwa - bardzo ciemne złoto
Wysycenie...-
Channel: Litwa
-
-
Witam,
Jestem studentem architektury, w tym roku będę realizował swój dyplom inżynierski, którego tematem będzie browar restauracyjny na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
Prowadzę właśnie analizy, które pomogą mi wybrać lokalizację pod projekt, dlatego chciałem prosić...-
Channel: Historia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment