Drożdże fermentis s 33 - czapa drożdżowa na brzeczce.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    Drożdże fermentis s 33 - czapa drożdżowa na brzeczce.

    Drodzy doświadczeni piwowarzy!

    Uwarzyłem pale ale'a (12 BLG) single hopa. Użyłem drożdży fermentis s 33 (w recepturze były drożdże płynne, których nie używam, zajrzałem do tabeli z zamiennikami- "sucharami" i widniały tam właśnie s 33). Po miesiącu fermentacji (wyjazdy itp. dlatego tak długo) na powierzchni brzeczki utworzyła się czapa z tych drożdży. Piwo jest ok. Niestety owa czapa spowodowała, że mam spore straty bo przy zlewaniu na cichą drożdże z góry i te opadłe spotkały się i nie chciałem lać tej brei do drugiego fermentora.

    Czy to jest normalne dla tych drożdży (czapa na powierzchni)? Jeśli tak to czy nie lepiej jest użyć jakiś innych, uniwersalnych do pale ale (Danstar Nottingham?) żeby ładnie wszystko zlało się na cichą? Co sądzicie o tych drożdżach i czy warto o nich zapomnieć zastępując je tymi, które wykonają tę samą robotę ale bez owej czapy?

    Druga sprawa - czy takiego pale ale można przetrzymać miesiąc z kawałkiem w fermentorze czy lepiej już kapslować? Czy jest możliwa sytuacja, że BLG spadnie do zera i refermentacja w butelkach nie ruszy? Znów wyjeżdżam i nie wiem czy piwo przetrzymać czy zlewać?

    Z góry dziękuję za pomoc.
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    #2
    Hej, hej - no dawajcie. Nie wstydźcie się JEstem w potrzebie!
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

      #3
      US tez tak mają, po schłodzeniu opadają
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • k_s
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2017.05
        • 66

        #4
        Czasami drożdże ejlowskie tak mają, że nie wszystkie opadają. Wtedy trzeba przelać piwo tak aby jak najmniej ich zaciągnąć do drugiego fermentora np. przechylając fermentor pod koniec przelewania.US-05 chyba tak nie robią.

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #5
          US-05 tak robią.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          Przetwarzanie...
          X