Ponowna fermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Komos92
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.03
    • 10

    #1

    Ponowna fermentacja

    Witam, to już moja któraś z kolei warka, ale dopiero druga, w której dzieją się takie cuda. Otóż warzę piwo z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem, styl Belgian Tripel. Przez 2 tygodnie trwała fermentacja burzliwa, BLG spadło z 20 do ok. 5, więc przelałem je na cichą. Dochodzi właśnie koniec drugiego tygodnia i piwo ruszyło na nowo - pojawiła się piana, bąbelki i wypchało nieco pokrywę fermentora. BLG jakimś cudem podskoczyło do 6,5, co jest przecież niemożliwe (myślałem, że mam uszkodzony balingometr, ale przy czystej wodzie wskazuje równe 0). Przy poprzedniej warce - była to AIPA z brewkita, też miałem takie cuda. Piwo fermentowało chyba z 2 miesiące aż BLG spadło do 0. Po rozlaniu została tylko woda z alkoholem i zerową pianą. Jednak w smaku nie jest ani kwaśne, ani nie sprawia wrażenia zepsutego. Czy ktoś może mi wyjaśnić o co tutaj chodzi? Czy to jakaś infekcja?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Jeśli nie wiadomo o co chodzi to na pewno jest infekcja.

    Drożdże nie sa w stanie zeżreć wszystkich cukrów więc wskazania blg mówią, że do roboty wzięły się inne mikroby.

    A wzrost blg wynika pewnie z nagazowania próbki. Wstrząśnij dobrze, odczekaj i mierz. Gaz wynosi spławik i stąd te dziwne wskazania.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #3
      Jakie drożdże? Bo niektóre belgijskie potrafią się obudzić po okresie bezczynności. Sprawdź blg za 4-5 dni.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      • Komos92
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2018.03
        • 10

        #4
        Safbrew S-33

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Kamil97
          Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
          Kamil97
          Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
          W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
          2023-04-05, 16:59
        • ZacnyGregori
          Fermentacja główna a wskazania multimetru
          ZacnyGregori
          Witam wszystkich,
          Tak w skrócie, jestem Grzesiek, od dłuższego czasu przymierzałem się do produkcji własnego piwa (od dłuższego czasu pijam regionalne i kraftowe),aż w końcu to się udało, aktualnie pierwsze piwo leżakuje w fermentatorze i oczekuje na rozlanie.

          Moje...
          2018-01-20, 17:41
        • RomaNzRumunii
          Vienna lager bardzo wolną fermentacja
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
          2022-01-25, 16:05
        • balon91
          Zatrzymana fermentacja??
          balon91
          Witam serdecznie.
          W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
          postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

          Niestety przez moją niecierpliwość...
          2021-07-14, 15:39
        • krzysztoft
          fermentacja burzliwa czy zakażenie?
          krzysztoft
          Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
          2019-04-01, 00:18
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...